Pupovac: Zbog lomljenja tabli u Vukovaru obratićemo se EU za pomoć
Foto: Dado Đilas

Demoliranje ćiriličnih tabli

Pupovac: Zbog lomljenja tabli u Vukovaru obratićemo se EU za pomoć

Planeta -
U poslednjih godinu-dve ćirilica se stigmatizuje, a time se stigmatizuju i susedne države koje je koriste kao pismo, ali i celokupna civilizacijska i kulturna baština, izjavio je izjavio je predsednik SNV u Hrvatskoj

BEOGRAD - Iza najnovijeg demoliranja ćiriličnih tabli u Vukovaru stoje motivi koji su prerasli granice obeležavanja godišnjica i izbornih kampanja. Oni su poprimili dimenzije jedne vrste istorijsko-civilizacijskog sukoba, pa i razmere antagonizacije sa slovenskom pismenošću, sa Srbima i Srbijom, izjavio je predsednik SNV u Hrvatskoj Milorad Pupovac.

"Imamo mogućnost da se zbog nepoštovanja ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina obratimo OEBS-u, Savetu Evrope i Evropskom parlamantu", rekao je Pupovac.

Prema njegovim rečima, jedna od nesistemaskih mera je da kao institucija srpske zajednice iz defanzive pređemo u aktivno delovanje kojim ćemo ćirilično pismo u Hrvatskoj predstaviti na drugačiji način od onog kakvim ga u proteklih godinu dana predstavljaju štab za odbranu Vukovara, crkva i političke partije.

"U poslednjih godinu-dve ćirilica se stigmatizuje, a time se stigmatizuju i susedne države koje je koriste kao pismo, ali i celokupna civilizacijska i kulturna baština. Osim toga, šire se strahovi unutar srpske zajednice i sve to otežava ostvarivanje drugih prava - na obrazovanje, kao i na slobodan osećaj etničke i verske pripadnosti", rekao je Pupovac.

"Nema sumnje da će nam, kada je u pitanju prezentacija istorijske dimenzije ćiriličnog pisma, biti potrebna pomoć Srbije, ali mnogo više od toga nam treba okrenutost Srbije ka položaju Srba u Hrvatskoj", rekao je predsednik Srpskog narodnog veća i poslanik u Saboru.

"Od države očekujemo da ovom pitanju pristupi u skladu sa Sporazumom o pravima manjina i u skladu sa evropskim dokumentima i obavezama koje proizlaze iz hrvatsko-evropskog pristupnog ugovora i iz opredeljenosti Srbije za člantvo u EU. Jer, ovo je zajedničko, bilateralno pitanje, koje nažalost, kao da je izgubilo svoju relevantnost i ispalo iz fokusa", kazao je Pupovac.

(Tanjug/Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track