PURGIN: Kijev se bez ijedne reči povukao iz sporazuma o razgraničenju
Foto: AP

Neočekivani potez

PURGIN: Kijev se bez ijedne reči povukao iz sporazuma o razgraničenju

Planeta -
Razgraničenje je dogovoreno u Sporazumu o prekidu vatre, koji je u septembru postigla Kontakt grupa, ali je Kijev povukao potpis svog predstavnika generala bez navođenja razloga, kaže zamenik premijera DNR

DONJECK - Kijev se povukao iz sporazuma o liniji razgraničenja, koji je potpisao sa vlastima Donjecka, bez ikakvog obrazloženja, izjavio je danas zamenik premijera samoproglašene Donjecke narodne republike (DNR) Andrej Purgin.

"Razgraničenje je dogovoreno između suprotstavljenih strana, ali je Kijev povukao potpis svog predstavnika generala Dumanskija sa dokumenta, bez navođenja bilo kakvog razloga", rekao je Purgin novinarima, a prenele RIA Novosti.

Razgraničenje je ključan uslov postavljen u sporazumu o prekidu vatre između Kijeva i proruskih snaga, koji treba da posluži kao pripremna faza za povlačenje teškog naoružanja sa obe strane, što bi doprinelo stabilizaciji njihovih međusobnih odnosa.

Sporazum o prekidu vatre na jugoistoku Ukrajine postignut je u septembru tokom sastanka Kontakt grupe o Ukrajini. Tim sporazumom dogovoreno je stvaranje tampon-zone od 30 kilometara koja bi razdvajala ukrajinske snage i pristalice samoproglašenih narodnih republika Donjecka i Luganska.

Premijer DNR Aleksandar Zaharčenko saopštio je 11. oktobra da su vlasti DNR sa Kijevom potpisale sporazum o liniji razgraničenja.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, u sukobima na istoku Ukrajine od sredine aprila poginulo je oko 3.700 ljudi, a preko 9.000 je povređeno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track