PUSTILI IH: Proruske snage otvorile obruč da ukrajinski vojnici izađu i odu kući
Foto: Reuters

Izbegli krvoproliće

PUSTILI IH: Proruske snage otvorile obruč da ukrajinski vojnici izađu i odu kući

Planeta -
Otpratili smo ih do drugog kontrolnog punkta ukrajinske vojske, drago mi je što su mirno otišli i izbegli prolivanje krvi, kaže zvaničnik DNR Vitalij Kiseljov

LUGANSK - Više od 100 ukrajinskih vojnika, koji su od 15. oktobra bili opkoljeni na kontrolnom punktu 32, u mestu Smile, oko 15 kilometara zapadno od Luganska, povuklo se na osnovu sporazuma sa snagama samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR)..

"Dali smo im ultimatum. To je bila ponuda koju nisu mogli da odbiju. Otišli su sa delom svojih oklopnih vozila i kamionima 'ural'", izjavio je utorak Vitalij Kiseljov, zamenik ministra odbrane DNR, prenosi AFP.

"Otpratili smo ih do drugog ukrajinskog kontrolnog punkta", rekao je Kiseljov, ističući da je zadovoljan što je ukrajinski komandant odlučio da izbegne dalje prolivanje krvi jer bi, kako je rekao, "to bilo beskorisno u ovom bratoubilačkom ratu".

Strahovalo se da će i na ovom kontrolnom punktu doći do krvoprolića kakvo je bilo ono u Ilovajsku, u regionu Donjecka, gde je 108 uktajinskih vojnika i još mnogo više dobrovoljaca poginulo u katastrofalnom porazu pošto su opkoljeni u avgustu. Ukrajinska vojska je tvrdila kako opkoljeni vojnici imaju adekvatno snabdevanje, ali danas je armijski portparol Andrij Lisenko objavio kako je više od 10 vojnika umrlo u Smileu, a još dvojica su ubijena u nedelju tokom pokušaja da se opkoljenima doturi voda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track