PUTIN PRETI UKRAJINI ODMAZDOM: Moskva će odmah reagovati ako bude trgovinskih sporazuma sa EU!
Foto: Reuters

Nove tenzije

PUTIN PRETI UKRAJINI ODMAZDOM: Moskva će odmah reagovati ako bude trgovinskih sporazuma sa EU!

Planeta -
U pismu ukrajinskom predsedniku ruski predsednik je upozorio da bi čak i promena nacionalnog zakonodavstva kako bi se pripremio trgovinski sporazum između EU i Ukrajine smesta izazvao odgovor Moskve

MOSKVA/KIJEV - Moskva će Ukrajini ograničiti pristup ključnim ruskim tržištima ukoliko Kijev sprovede i jedan deo trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom, upozorio je u utorak ruski predsednik Vladimir Putin.U pismu ukrajinskom predsedniku Petru Porošenku, ruski predsednik je upozorio da bi čak i promena nacionalnog zakonodavstva kako bi se pripremio trgovinski sporazum između EU i Ukrajine, poznat kao sporazum o pridruživanju, smesta izazvao odgovor Moskve.Putin nije iznio detalje moguće ruske odmazde, ali je ruski premijer Dimitrij Medvedev prošle nedelje rekao je da je potpisao naredbu da se ukrajinskim izvoznicima ograniči pristup Rusiji.Sporazum između EU i Ukrajine je u srži spora koji je od "prepucavanja" između Brisela i Kremlja zbog Kijeva prerastao u ekonomske sankcije, rusku aneksiju Krima, oružani sukob u istočnoj Ukrajini i zabrinutost zbog mogućeg novog Hladnog rata.

Ovo nije prvi put da Putin preti Kijevu. Podsetimo, početkom ovog meseca ruski predsednik je rekao u telefonskom razgovoru predsedniku Evropske komisije Žoze Manuelu Barozu:

"Da želim, mogu da zauzmem Kijev za dve nedelje."

Navodno su o Putinovoj pretnji informisani i drugi politički čelnici u Evropi pa i nemačka kancelarka Angela Merkel. Ona je u ponedjeljak Rusiji zapretila uvođenjem novih sankcija.Podsetimo, Putin je nedavno izjavio da su ruske oružane snage, uz podršku nuklearnog arsenala, spremne da se suprodstave svakoj vrsti agresije.

Evropski parlament je sredinom meseca većinom glasova ratifikovao sporazum o pridruživanju Ukrajine Evropskoj uniji, dok su povezani video linkom u isto vreme i poslanici ukrajinskog parlamenta ratifikovali isti dokument.

"Ovo je istorijski trenutak", izjavio je predsednik evropskog parlamenta Martin Šulc poslanicima u Strazburu, preneo je AFP.

Za ratifikaciju sporazuma o pridruživanju Ukrajine EU glasalo je 535 poslanika, 127 je bilo protiv, dok je 35 bilo uzdržanih.

(Dnevnik.hr/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track