PUTIN ZATVORIO TAJKUNA: Ruski milijarder u kućnom pritvoru zbog pranja novca!
Foto: AP

Jedan od najbogatijih Rusa dobio nanogicu

PUTIN ZATVORIO TAJKUNA: Ruski milijarder u kućnom pritvoru zbog pranja novca!

Planeta -
Vladimir Jevtušenkov, šef holding kompanije Sistema, osumnjičen za krađu akcija preduzeća koja ulaze u gorivno-energetski kompleks republike Baškirije

MOSKVA - Ruski milijarder Vladimir Jevtušenkov stavljen je u kućni pritvor pod optužbom za pranje novca, saopštio je danas Istražni komitet Rusije.

Kako prenose ruski mediji, Jevtušenkovu, šefu holding kompanije Sistema, koji je osumnjičen za krađu akcija preduzeća koja ulaze u gorivno-energetski kompleks republike Baškirije, stavljena je elektronska narukvica. "Istraga ima opravdane razloge da veruje da je predsednik odbora Sisteme Vladimi Jevtušenkov umešan u legalizaciju imovine stečene na kriminalni način. Danas je on optužen za pranje novca", navedeno je u saopštenju na sajtu Istražnog komiteta.

Sistema, koja kontroliše najvećeg ruskog mobilnog opertora MTS, saopštila je da optužbe smatra "potpuno neosnovanim" i da će se protiv njih boriti.

Ruski mediji navode da je u junu najveća ruska državna naftna kompanija Rosnjeft razmišljala da kupi Bašnjeft, a u julu je moskovski sud pokrenuo istragu za pranje novca te kompanije. Jevtušenkov je, prema američkom časopisu Forbs, 15. na listi najbogatijih Rusa na sa imovinom procenjenom na devet milijardi dolara.

Neki ruski posmatrači, kako prenosi AP, povukli su paralelu između slučaja Jevtušenkova i slučaja nekad najbogatijeg Rusa i šefa naftne kompanije Jukos Mihaila Hodorkovskog. U Kremlju, međutim, smatraju neispravnim i apsurdnim pokušaje da se situacija oko Jevtušenkova "politički oboji", rekao je agenciji RIA Novosti pres sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

On je dodao da se do odluke suda niko ne može smatrati krivim. Prema rečima Peskova, predsednik je obavešten o toj situaciji nakon što je doneta odluka da se Jevtušenkov stavi u kućni pritvor. "Predsednik računa da će istražni organi tokom objektivne istrage naći odgovore na sva pitanja", rekao je on i naglasio značaj toga da se "niko nema prava proglašavati krivim - u datom slučaju Vladimir Jevtušenkov - dok ne bude doneta odgovarajuća odluka suda".

Na pitanje o političkoj pozadini slučaja i pokušajima nekih eksperata da se povuče paralela s slučajem Jukosa, Peskov je rekao: "Apsolutno je neispravno i apsurdno pokušavati da se ovaj slučaj oboji u bilo kakvu političku boju".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track