PUTINOVO NJET: Rusija će uložiti veto na rezoluciju o osnivanju tribunala za MH17
Foto: Ap

Odlučno

PUTINOVO NJET: Rusija će uložiti veto na rezoluciju o osnivanju tribunala za MH17

Planeta -
Predsednik Rusije je ovo rekao holandskom premijeru Marku Ruteu u telefonskom razgovoru

MOSKVA - Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas da će Moskva uložiti veto na rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o osnivanju međunarodnog suda za utvrđivanje odgovornosti za obaranje aviona "Malezija erlajnza", koji je pao 17. jula iznad istočne Ukrajine sa 298 putnika i članova posade.

Putin je u telefonskom razgovoru sa holandskim premijerom Markom Ruteom istakao da se Rusija i dalje protivi ideji o osnivanju suda, koju zagovaraju Holandija i Ukrajina, prenela je agencija AP. U saopštenju Kremlja se navodi kako je Putin rekao da osnivanje suda "nije prikladno" pošto Rusija i dalje ima mnogo pitanja u vezi istrage kojoj je imala ograničen pristup.

Savet bezbednosti glasaće danas o rezoluciji koja predviđa uspostavljanje međunarodnog suda zaduženog za nesreću aviona na letu MH17, čiji je nacrt predložila je Malezija u ime pet zemalja koje učestvuju u istrazi pada aviona, a među kojima su Australija, Belgija, Holandija i Ukrajina.

"Glasaćemo protiv. Ne sumnjam u to. Ako rezolucija dobije devet ili više glasova za, mi ćemo uložiti veto, a ako dobije manje od devet glasova, ruski glas će biti samo jedan od negativnih glasova pored drugih članica SB. Nažalost, mislim da je verovatno da će rezolucija dobiti devet glasova za", rekao je pre dva dana stalni predstavnik Rusije u UN Vitalij Čurkin. On je dodao da oni koji insistiraju na usvajanju rezolucije očito pokušavaju da "otvore još jedan front za konfrontaciju, što bi moglo da ima dalekosežne posledice na međunarodne odnose".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track