RACIJA U AUSTRALIJI: Pohapšeni teroristi ISIS koji su hteli da naprave klanicu u Sidneju!
Foto: Policija Novog Južnog Velsa

Policija sprečila pokolj

RACIJA U AUSTRALIJI: Pohapšeni teroristi ISIS koji su hteli da naprave klanicu u Sidneju!

Planeta -
Uhapšeni islamisti hteli su da nasumice otmu nekog stanovnika Sidneja, umotaju ga u zastavu ISIS i odseku mu glavu, a sve to da snimaju kamerom i kasnije objave

SIDNEJ - U munjevitoj antiterorističkoj operaciji "Eplbi", sprovedenoj jutros u Sidneju, najvećem gradu Australije, policija je pohapsila 15 pripadnika i simpatizera ISIS da napravi pokolj, javlja australijski Abc.net.

Više od 800 policajaca učestvovalo je u akciji protiv terorista koji su se pripremali da izvrše plan po kojem bi oteli nekog stanovnika Sidneja slučajnim odabirom, zamotali ga u crnu zastavu ISIS i odsekli mu glavu, a pritom bi sve snimili kamerom.

"Za direktno podsticanje na teroristički čin odgovoran je Australijaac koji je, izgleda, jedan od vođa ISIS u Australiji. On je tražio od pripadnika potencijalnih terorista da izvedu smaknuće odrubljivanjem glave usred Australije", izjavio je premijer zemlje Toni Abot.

Protiv tog teroriste, čije ime nije saopšteno, podignuta je optužnica nekoliko sati posle hapšenja u jednom sidnejskom predgrađu. On je osumnjičen da je regrutovao mnoštvo Australijanaca koji se sada bore na strani ISIS na Bliskom istoku u cilju uspostavljana kalifata u Iraku i u Siriji.

U Sidneju je uhapšeno 15 islamista, Foto Policija Novog Južnog Velsa
U Sidneju je uhapšeno 15 islamista, Foto Policija Novog Južnog Velsa

"Policija veruje da je uhapšena grupa imala nameru da vrlo brzo sprovede u delo zločinački plan", dodao je Abot.

Slična policijska akcija sprovedena je i u Brizbejnu, gde su takođe privedeni osumnjičeni za regrutiranje boraca i njihovo slanje u Siriju i Irak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja