RASKOMADAN U LETU: Malezijski avion nad Ukrajinom bio pogođen velikim brojem projektila
Foto: AP

Raspao se u vazduhu

RASKOMADAN U LETU: Malezijski avion nad Ukrajinom bio pogođen velikim brojem projektila

Planeta -
Holandski veštaci nisu naveli da li je avion na liniji Amsterdam-Kuala Lumpur oboren raketom, kao ni ko bi mogao da bude odgovoran za nesreću

HAG - Malezijski avion oboren sredinom jula na istoku Ukrajine pogođen je u letu "velikim brojem projektla izuzetne brzine", što je izlomilo letelicu na komade, navodi se danas u prvom zvaničnom izveštaju holandskih veštaka o toj nesreći.

"Let MH17 boinga 777-200 'Malezije erlajnza' raspao se u letu, verovatno zbog strukturalnih oštećenja koje je izazvao veliki broj projektila velike snage koji su spolja pogodili letelicu", naveo je holandski Istražni biro za bezbednosti, zadužen za istragu pada tog aviona.

Holandski veštaci, kako su i najavili, nisu naveli da li je avion na liniji Amsterdam-Kuala Lumpur oboren raketom, kao ni ko bi mogao da bude odgovoran za nesreću.

Boing 777 Malezije Erlajza oboren je 17. jula iznad obloasti koju su na istoku Ukrajine držale proruske snage. U nesreći je stradalo svih 298 putnika i članova posade. Konačni izveštaj očekuje se u roku od godinu dana od nesreće.

Crne kutije pokazale da nije bilo tehničkih problema ili vanredne situacije, Foto Reuters
Crne kutije pokazale da nije bilo tehničkih problema ili vanredne situacije, Foto Reuters

"Preliminarni rezultati istrage ukazuju da je razlog pada aviona došao spolja. Biće potrebna dodatna istraga kako bi ses većom preciznošću utvrdio uzrok nesreće. Odbor za bezbednost veruje da će dodatni dokazi biti dostupni istražiteljima u predstojećem periodu", rekao je šef tog odbora Tjibe Justra.

Zbog sukoba na terenu, istražitelji nisu posetili mesto pada aviona, već su proučavali fotografije, zapise rada i "crnih kutija" - registratora podataka o letu i radu ključnih uređaja aviona i i registratora razgovora u pilotskoj kabini, koji nisu pokazali da je bilo bilo kakvi tehničkih problema, niti vanredne situacije.

"Forenzička istraga će biti sprovedena ukoliko olupina bude mogla da se izmesti" iz područja sukoba u Ukrajini, objašnjava se u izveštaju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track