Rasmusen: Šuplje tvrdnje Moskve
Foto: Reuters

NATO

Rasmusen: Šuplje tvrdnje Moskve

Planeta -
Suočeni smo sa ozbiljnom eskalacijom, a ruske trupe i oružje ilegalno ulaze u Ukrajinu, rekao je Rasmusen

BRISEL - Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen ponovio je danas optužbe da ruske trupe učestvuju u sukobima u Ukrajini i najavio tešnju saradnju Alijanse sa Kijevom.

“Suočeni smo sa ozbiljnom eskalacijom, a ruske trupe i oružje ilegalno ulaze u Ukrajinu”, rekao je Rasmusen novinarima nakon vanrednog sastanka sa predstavnicima Ukrajine u sedištu NATO u Briselu, koji je zakazan na zahtev ukrajinske strane.

On je okarakterisao navode Moskve da ruske trupe ne učestvuju u sukobima kao “šuplje” i optužio Rusiju da već mesecima radi na destabilizaciji Ukrajine.

“Ruska vojska direktno učestvuje u vojnim operacijama i dovlači tenkove, oklopna vozila i raketne lansere u Ukrajinu, a ruska artiljerija dejstvuje sa obe strane ukrajinske granice”, rekao je Rasmusen i dodao da se uz granicu sa Ukrajinom nalaze na desetine hiljada ruskih vojnika.

“Reč je o kršenju međunarodnog prava koje direktno potkopava diplomatske napore da se situacija smiri”, istakaoje generalni sekretar.

Ruski minister spoljnih poslova Sergej Lavrov je ranije danas izjavio da su optužbe Zapada na račun Rusije neosnovane i da nema dokaza da je Rusija umešana.

Rasmusen je na konferenciji za medije u sedištu NATO podvukao podršku članica Alijanse suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine i najavio osnivanje posebnog fonda za pomoć ukrajinskim odbrambrenim snagama u logistici, organizovanju komandnog lanca, zaštiti kompjuterskih sistema i sanitetskom materijalu.

On je,međutim, izbegao da se izjasni o najavama iz Kijeva da će Ukrajina zatražiti da bude primljena u NATO.

“Svaka zemlja ima suvereno pravo da definiše politiku odbrane i odlučuje o vojnim savezima”, rekao je generalni sekretar, uz podsećanje da Ukrajina još nije zvanično zatražila prijem.

“Ukoliko ukrajinski parlament promeni raniju odluku o politici nesvrstavanja i zatraži članstvo u NATO mi ćemo to poštovati, što očekujemo i od svih ostalih”, kazao je on, uz podsećanje da zemlje kandidati, osim volje za učlanjenje, moraju da ispune niz tehničkih i političkih uslova.

Rasmusen je najavio da će ukrajinski premijer Petro Porošenko biti gost na samitu NATO koji će se krajem sledeće nedelje održati u Velsu.

Porošenko će se sutra u Briselu sastati sa najvišim zvaničnicima EU, na marginama vanrednog samita lidera EU posvećenom žarištima u Ukrajini in a Bliskom istoku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track