NATO:  Rusija ušla u Ukrajinu i zaoštrava konflikt
Foto: Reuters

Generalni sekretar Andersa fog Rasmusen

NATO: Rusija ušla u Ukrajinu i zaoštrava konflikt

Planeta -
To samo potvrđuje činjenicu da postoji stalni priliv oružja i boraca iz Rusije u istočnu Ukrajinu i predstavlja jasan znak kontinuirane umešanosti Rusije u destabilizaciju istočne Ukrajine, ocenio je Rasmusen

KOPENHAGEN- Generalni sekretar NATO Andersa fog Rasmusen rekao je danas da je "Rusija ušla u Ukrajinu" tokom toći, ali taj događaj ipak nije okarakterisao kao invaziju.

"Prošle noći, Rusija je ušla u Ukrajinu, prešavsi ukrajinsku granicu", rekao je Ramusen novinarima, posle sastanka s danskim ministrom odbrane.

"To samo potvrđuje činjenicu da postoji stalni priliv oružja i boraca iz Rusije u istočnu Ukrajinu i predstavlja jasan znak kontinuirane umešanosti Rusije u destabilizaciju istočne Ukrajine", ocenio je Rasmusen.

Inače , u saopštenju NATO , navodi se da Rusija, koja poziva na smirivanje konflikta u Ukrajini, u suštini zaoštrava taj sukob.

NATO trenutno proverava izveštaje dva britanska lista da su najmanje 23 ruska vojna vozila ušla noćas u Ukrajinu, rekla je portparol NATO Oana Lungesku, prenela je agencija Rojters.

„Ako se potvrde, to će biti dodatni dokazi da Rusija radi suprotno onome što govori. Rusija radi na eskalaciji konflikta, iako poziva na deeskalaciju”, rekla je portparolka.

„Krajnje je vreme da Rusija uradi ono što kaže da želi da uradi, a to je da doprinese mirnom rešenju. Rusija treba da povuče svoje vojnike, zaustavi priliv vojske i boraca preko granice sa Ukrajinom, prekine da podržava separatiste i da se iskreno uključi u dijalog sa Ukrajinom”, rekla je Lungesku britanskoj agenciji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track