RASNI RAT: Suzavcem na građane besne zbog ubistva Afroamerikanca
Foto: Beta Ap

Sukobi cepaju američki grad Ferguson

RASNI RAT: Suzavcem na građane besne zbog ubistva Afroamerikanca

Planeta -
Stotine ljudi izazivaju nemire jer je policajac izrešetao mladića Majkla, na njih juče poslati specijalci

FERGUSON - Žestoki neredi u gradu Fergusonu, u američkoj državi Misuri, koji su pre pet dana eskalirali nakon protesta građana jer je još neimenovani policajac u subotu na ulici izrešetao nenaoružanog afroameričkog mladića Majkla Brauna (18), prerasli su u pravi rasni rat.

Najmanje 500 besnih demonstranata koje uglavnom čine tamnoputi stanovnici Fergusona naoružali su se palicama, Molotovljevim koktelima i kamenicama i počeli s razaranjem prodavnica i zgrada, a sve zbog toga što, kako tvrde, policija prikriva ime svog čoveka koji je na rasnoj osnovi ubio nedužnog tinejdžera.Građani su u noći između srede i četvrtka tražili od vlasti da uradi nešto u vezi s tim i kazni ubicu, a zatim su napali kordone organa reda koji su obezbeđivali ulice. Zbog toga su na ulice Fergusona poslati i teško naoružani pripadnici specijalne jedinice SWAT, koji su protiv ogorčenih stanovnika upotrebili suzavac, a zatim ih rasterivali dimnim bombama. Mnogi su tada govorili policajcima: „Ne pucajte!“ i „Podigli smo ruke“, ali bilo je i onih koji su na suzavac odgovorili još većim nasiljem.

- Dosta mi je da me diskriminišu zbog boje kože i muka mi je od policijske brutalnosti. Dolaziću svake noći sve dok pravda ne bude zadovoljena uprkos nasilju koje sprovode - rekao je jedan demonstrant.Za svega nekoliko minuta u sredu ulice grada bile su prekrivene staklom i zapaljenim predmetima, a ništa se nije moglo videti od dima i vatre, koja je buktala na pojedinim mestima. U okršajima ima i zasad nepoznat broj povređenih, a policija je zbog nereda uhapsila najmanje 40 osoba. Inače, Ferguson ima 21.000 stanovnika, a od toga je 14.000 Afroamerikanaca. Američki predsednik Barak Obama i aktivisti za građanska prava pozvali su demonstrante da mirno protestuju povodom ubistva Brauna.

Bio nenaoružan... Majkl Braun
Bio nenaoružan... Majkl Braun

Dižu zemlju na nogePRETE DA ĆE OTKRITI IME POLICAJCABrojne grupe pozivaju ljude na proteste širom zemlje, a zapretili su da će otkriti lične podatke o policajcu iz Fergusona koji je ubio tamnoputog Majkla Brauna (18). Inače, vlast u tom gradu krije identitet policajca zbog njegove bezbednosti, a nisu komentarisali ni razlog zbog kojeg je više puta u subotu pucao u mladića. Postoji više verzija događaja, a prema svakoj je Braun pokušao da pobegne od policajca koji mu je zatim pucao u glavu i grudi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track