TRAGEDIJA KOD ZENICE: Pet rudara poginulo u jami Raspotočje!
Foto: Tanjug

Drama trajala više od 20 sati

TRAGEDIJA KOD ZENICE: Pet rudara poginulo u jami Raspotočje!

Planeta -
Kasim Sofić, prvi je spasilac koji je izašao iz jame kaže da je situacija u rudniku veoma loša, ali, na svu sreću, svi su dobro i zdravo

RASPOTOČJE - Iz zeničkog rudnika Raspotočje do sada je izvučeno 29 rudara, a pet rudara je smrtno stradalo, rekao je novinarima Sedin Husić, predsednik Sindikata rudara Federacije BiH. Stradali su Fejzo Isaković Mehemed Dizdarević, Mehmedalija Halilović, Fahir Halač i Hajrudin Bradarac.

"Nažalost znao sam za ovo ranije, nisam imao snage da vam kažem. Izašlo ih je 29, ovih pet nažalost nisu, nisu preživeli", izjavio je novinarima predsednik Sindikata rudara FBiH Sinan Husić.

među okupljenima bila jei mala Medina, ćerka Fejze Isakovića. Ova djevojčica zajedno sa svima koji su čekali svoje najdraže tokom spašavanja iz rudnika jame Raspotočje, otići će kući bez svog voljenog oca. Strah za njega koji je bio zatrpan zajedno sa ostalim komoratima, pokazao se zloslutnim.

Rudari su više od 20 sati bili zarobljeni u rudniku nakon zemljotresa koji je prouzrokovao urušavanje jame. Spasilačke ekipe su od juče i tokom noći pokušavle da što pre prodru do zarobljenih rudara, a danas je spašeno njih 29.

Do obrušavanja rudnika je došlo nakon tektonskog pomeranja tla uzrokovanog zemljotresom. Nesreće u jami Raspotočje događale su se i ranije, a samo ove godine tri puta je došlo do obrušavanja zemlje kada je povređeno više desetaka rudara.

Muris Tinjić je jedan od rudara koji je uspeo da se spasi ranije kaže da nije sposoban da daje bilo kakve izjave za medije i zahvalio se Bogu jer se spasao.

Dodao je da su kolege koje su ostale u jami bile udaljene 300-400 metara od njega.

Tinjić je rekao da sa sigurnošću ne može reći u kakvom su stanju njegove kolege i jesu li povređeni.

“Imao sam sreće. Kada je nestala prašina osposobio sam telefon i stupio kontakt s ljudima na površini”, rekao je Tinjić, koji je prošao bez težih povreda.

http://www.youtube.com/watch?v=UdSX9KbfTa4

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track