RASULO U SDS: Tadićev poraz u TV duelu sa Dodikom uzeo im pet odsto glasova!

Opozicioni blok u panici

RASULO U SDS: Tadićev poraz u TV duelu sa Dodikom uzeo im pet odsto glasova!

Planeta -
Tadićev katastrofalni nastup zavio je u crno ceo Savez i znatno naštetio njihovim pretenzijama za preuzimanje vlasti, ali i otvorio ranije zakopane ratne sekire u rukovodstvu SDS-a

BANJALUKA - Najuže rukovodstvo Srpske demokratske stranke, nalazi se pred potpunim rasulom, pošto je procenjeno da im je katastrofalni poraz Ognjena Tadića u TV duelu sa Miloradom Dodikom, oduzeo najmanje pet odsto glasova.

Prema tvrdnjama visokih funkcionera opozicionog bloka, Tadićev katastrofalni nastup zavio je u crno ceo Savez i znatno naštetio njihovim pretenzijama za preuzimanje vlasti, ali i otvorio ranije zakopane ratne sekire u rukovodstvu SDS-a.

Međusobni sukobi i prozivanja u vezi toga, ko je odgovoran za Tadićev potop na ATV-u, doveli su do toga, da je više poslanika SDS-a i PDP-a već uputilo signale SNSD-u, da su spremni da pregovaraju o prelasku u njihove redove.

Uradili su to, kako saznajemo, nakon što im je postalo jasno da Savez definitivno gubi izbornu trku.

- Najuži vrh Saveza za promjene, već danima je upoznat sa rezultatima istraživanja javnog mnjenja, po kojima Dodik ima značajnu prednost nad Tadićem. To je i bio osnovni razlog, zašto su u javnost puštali lažna istraživanja, po kojima, navodno, imaju prednost nad SNSD-om. Iz tog razloga, sve oči su bile uprte upravo u TV duel sa Dodikom, u nadi da bi se mogli bar izjednačiti. Međutim, posle katastrofe u ATV-ovom studio, svima je postalo jasno da su izbori izgubljeni, zbog čega je na udaru bio pre svega sam Tadić - tvrde sagovornici.

Kako saznajemo, većanje vrha Saveza u prostorijama centrale SDS-a, u krugu "Čajevca" trajalo je sve do četiri ujutro, a sve je prštalo od međusobnih optužbi i prozivanja, u čemu je, posve neočekivano, prednjačio predsednik stranke Mladen Bosić.

- Ogorčen Ognjenovim nastupom, Bosić mu je u izlivu besa čak zapretio da će ga ostaviti bez pozicije u Domu naroda BiH, što mu je obećani rezervni položaj u slučaju izbornog poraza. Utisak je, da Tadić nije ni svestan šta ga je snašlo, a o tome koliko u SDS-u drže do njegovog mišljenja najbolje je pokazala činjenica da je jedino on u prostoriji bio zadovoljan svojim nastupom, dok su svi ostali po njemu osipali drvlje i kamenje. Jedan od funkcionera je čak izašao sa računicom, da ih je Ognjenov nastup koštao najmanje pet odsto glasova, mada je u ovom trenutku zaista teško procijeniti koliko je to zaista. U svakom slučaju, sam sebi je nanio ogromnu štetu, ali i izbornom rezultatu same stranke i njenih partnera - navode naši izvori.

Ipak, sagovornik tvrdi, da je licemerno od Bosića, što je toliku žuč istresao na Tadića, kada je svima u stranci, kako kaže, jasno da je on trebao na sebe preuzeti odgovornost i kandidovati se za predsednika Republike, a ne sa tako teškim bremenom opteretiti Tadića "koji je u SDS-u od juče".

U sukob se, prema tvrdnjama naših izvora, uključio i Mladen Ivanić, predsednik PDP-a, koji je do sada bio izuzetno naklonjen Tadiću. On ga je optužio da je bledim televizijskim nastupom, naneo ogromnu štetu izbornim šansama PDP-a, budući da se radi o zajedničkom kandidatu.

- Posve netipično za njega, Ivanić se obrušio na Tadića, govoreći mu da je obična neznalica. Međutim, svima u vrhu SDS-a je jasno, da je Ivanić zapravo zabrinut za sebe, jer, sa pravom smatra da bi Tadićev televizijski poraz mogao imati negativan uticaj i na njegov izborni okršaj sa Željkom Cvijanović.

Njegovu nervozu dodatno je razjarilo saznanje, da su neki od njegovih visokih funkcionera, koji su odavno nezadovoljni vođenjem partije, stupili u kontakt sa SNSD-om i stavili im se na raspolaganje. Sve u svemu, Tadićev nastup napravio je pravi raskol u Savezu i sada je jedino pravo pitanje, koliko smo precizno izgubili procenata zbog toga - tvrde izvori.

(Novi pečat)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja