(VIDEO) ZAVRŠEN PROTEST ALBANACA U SKOPLJU: Odustali od kontraprotesta Makedonija Makedoncima!
Foto: AP

Protest zbog kazni za zločin na Smiljkovskom jezeru

(VIDEO) ZAVRŠEN PROTEST ALBANACA U SKOPLJU: Odustali od kontraprotesta Makedonija Makedoncima!

Planeta -
Karakteristično je da ovoga puta proteste prate albanske parole "Alah je veliki" i druga parola "velika Albanija", što nam pokazuje da je pokret ekstremnog islama i sve albanskog ujedinjenja ušao u novu fazu, kaže analitičar Janjić

SKOPLJE -Polusatni protest albanske zajednice u Skoplju završen je danas bez većih incidenata, s tim sto je izostao najavljeni kontraprotest Makedonaca pod sloganom "Makedonija Makedoncima".Na skopskom trgu Bit Pazar u jednom trenutku je bila okupljena velika grupa Albanaca koji od prošlog petka protestuju zahtevajući ukidanje doživotne zatvorske kazne za šestoricu njihovih sunarodnika osuđenih za ubistvo petorice Makedonaca uoči Uskrsa 2012. godine. Oni su nosili albanske oznake, transparente i uzvikivali "OVK, OVK".Protest albanske zajednice je obezbbeđivao veliki broj policije, a manji incidenti su zabeleženi među samim Albancima - protestantima i njihovim redarima.Makedonski mediji stanje u drugim većim gradovima te države opisuju kao napeto.Portal na albanskom "ShqipMedia" tvrdi da je makedonska policija vratila više autobusa sa Albancima iz Albanije i sa Kosova koji su hteli da se pridruže svojoj braći na njihovim, kako se navodi, istorijskim etničkim prostorima u "protestu protiv montiranih sudskih procesa i policijskog nasilja".

http://www.youtube.com/watch?v=NULk3W8hGPs
Nasilni protesti početkom jula  (Arhivska fotografija)
Nasilni protesti početkom jula (Arhivska fotografija)

Janjić: Makedonski protesti šalju opasne poruke

Politički analitičar Dušan Janjić izjavio je danas da protesti u Makedoniji šalju "opasne poruke", i najavljuju novu političko bezbednosnu krizu koja će zahvatiti jug centralne Srbije, Makedoniju i Kosovo, što bi, kako smatra, trebalo da zabrine međunarodnu zajednicu.Janjić je naveo da je kroz ove proteste vidljivo jačanje ekstremno islamističkih pokreta, kao i nova faza "svealbanskog ujedinjenja", što ukazuje da bi u Makedoniji uskoro mogli da se pojave i zahtevi za federalizaciju."Ovo je najava jedne ozbiljne političke i institucionalne krize, a biće i kontraprotesta", smatra Janjić podsetivši da je povod za proteste albanske zajedniceu Makedoniji izrečena kazna doživotnog zatvora za šestoricu njihovih sunarodnika odgovornih za ubistvo petorice mladih Makedonaca uoči Uskrsa 2012. godine.To je izazvalo i kontraprotest Makedonaca, kao odogovor na albanske zahteve da se presuda ukine.

"Karakteristično je da ovoga puta proteste prate albanske parole "Alah je veliki" i druga parola "velika Albanija", što nam pokazuje da je pokret ekstremnog islama i sve albanskog ujedinjenja ušao u novu fazu. Očigledno je da ima nove pristalice i u Makedoniji, iako ranije nije bio toliko prisutan toj zemlji", rekao je Janjić.On je podsetio da je Makedonija 20 godina etnicki podeljena, kao i da je vlast multietnička, ali da se to nije prenelo i na građane.

"Očigledno je da se to nije prenelo na građane, na društvo u celini, da su nastale nove generacije Albanaca i Makedonaca koje među sobom ne sarađuju", kaže Janjić.Druga opasna poruka, prema njegovim rečima, jeste ta da je Makedonija ušla u krizu svog organizovanja.

"Zahtev će se sigurno pojaviti da se federalizuje Makedonija, odnosno da se napravi binacionalna federacija. To opet govori da međunarodna zajednica ništa nije uradila na inovaciji Ohridskog sporazuma i da je zapravo naterala makedonske vlasti da ga primene do kraja", rekao je Janjić ukazujući da je taj sporazum dao veliku autonomiju lokalnim vlastima.Autonomiju su, kaže, dobile pre svega one teritorije naseljene Albancima, dok ništa nije urađeno na jačanju zajedničkih funkcija.

"S obzirom na to da je i situacija na Kosovu izuzetno nestabilna, da nema dogovora o vladi, albanske vođe su u sukobu u koji su umešani i stranci... Zatim, na severu ne postoji mogućnost integracije, bojim se da će se to preneti i na Preševo i na sever Kosova", rekao je Janjić.

Nasilni protesti početkom jula  (Arhivska fotografija)
Nasilni protesti početkom jula (Arhivska fotografija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track