RAZLAZ: Još samo stotinak najupornijih ostalo na ulicama Hongkonga
Foto: Reuters

Protesti jenjavaju

RAZLAZ: Još samo stotinak najupornijih ostalo na ulicama Hongkonga

Planeta -
Lideri studenta su juče počeli da uklanjaju blokade ispred vladinih kancelarija i iz poslovnog centra grada zabrinuti da bi dalja ometanja normalnog funkcionisanja grada okrenulo ljude protiv njih

HONGKONG - Stotinak demonstranata ostalo je danas da kampuje na glavnom putnom pravcu koji vodi do sedišta vlade i biznisa ovog finansijskog centra Azije - oni najuporniji posle više od nedelju dana protesta, koji je privukao na desetine hiljada ljudi dok su demostracije bile na vrhuncu.

Lideri studenta su juče počeli da uklanjaju blokade ispred vladinih kancelarija i iz poslovnog centra grada kao preliminarnu meru "iza kulisa" pregovora, s ciljem da na kraju dovedu do formalnih pregovora, prenela je agencija Rojters.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kasno sinoć imali su duge "pripremne razgovore" sa neimenovanim predstavnikom vlade, a danas bi trebalo da se dogovori vreme i mesto pregovora za koje je Lester Šum, zamenik generalnog sekretara Honkonške federacije studenata, izjavio kako će se odvijati "u više rundi".

AFP dodaje da, dok mnogi u Hongkongu i dalje podržavaju protest, ali stanovnici grada žele da nastave svoj svakodnevni život, pa su čak i lideri protesta sada zabrinuti da bi dalja "ometanja" normalnog funkcionisanja grada "otuđilo njihove pristalice".

Istovremeno čelnik Hongknga Leung Čun-jing ponovo je sinoć izdao još jedno upozorenje demonstrantima da se raziđu.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Tokom protekle sedmice, demonstranti su zahtevali da Leung podnese ostavku i Kina dozvoli stanovnicima Hongkonga pravo da, na izborima 2017. odluče o svom lideru, ali Kina traži da, prvo, ima uvid u predložene kandidate za koje bi se glasalo.

Protesti su poremetili poslovanje i pomogli da se obriše blizu 50 milijardi dolara sa vrednosti akcija na hongkongškoj berzi, dok je Svetska banka upozorila da protesti pogadajaju biznis metropole, iako je uticaj na Kinu, do sada, bio ograničen.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track