REGIONALNI IZBORI: Krim prvi put glasa posle ujedinjenja s Rusijom
Foto: Reuters

Rusi na biralištima

REGIONALNI IZBORI: Krim prvi put glasa posle ujedinjenja s Rusijom

Planeta -
Na Krimu biraju 75 deputata skupštine, a u Sevastopolju 24 predstavnika

MOSKVA - U Rusiji se danas održavaju regionalni izbori na kojima će glasati približno 75 miliona birača, a prvi put posle ujedinjenja sa tom zemljom, za izbor lokalnih organa vlasti glasaće i građani republike Krim i grada federalnog značaja Sevastopolja, javile su ruske agencije.

Izborna mesta biće otvorena u svim regionima, izuzev Ingušetije, i biće izabrani čelnici 30 od ruskih 85 regiona, predstavnici za 14 regionalnih parlamenata i tri gradonačelnika regionalnih prestonica - Blagovešensku, Južno-Sahalinsku i Anadiru.

U 21 administrativnom centru stanovnici će birati odbornike skupština, a parlamentarni izbori biće održani i u glavnom gradu Rusije, Moskvi, gde će se prvi put za poslednjih 11 godina glasati isključivo po jednomandatnim izbornim okruzima, navodi Itar-Tass.

Nova moskovska Duma (skupština) imaće umesto dosadašnjih 35, 45 deputata, a analitičari predviđaju da bi, pored Jedinstvene Rusije i Komunističke partije, mandate moglo da osvoji do sedam partija, kao i neki nezavisni kandidati.

Sergej Aksjonov: Posle izbora niko neće moći da parazitira na izjavama da će nekako vratiti Krim, Foto Nemanja Pančić
Sergej Aksjonov: Posle izbora niko neće moći da parazitira na izjavama da će nekako vratiti Krim, Foto Nemanja Pančić

Prvi put otvorena su biračka mesta na Krimu, na kojem se bira 75 deputata skupštine, i u Sevastopolju, gde će u gradsku skupštinu biti izabrana 24 predstavnika. U oba subjekta biće održani i opštinski izbori.

Vršilac dužnosti krimskog predsednika Sergej Aksjonov izjavio je da su otvorena sva biračka mesta i da je bezbednost u potpunosti osigurana. Aksjonov je pritom naglasio da posle izbora niko neće moći da "parazitira" na izjavama da će "nekako vratiti Krim", jer je "odluka (o ulasku u sastav Rusije) konačna, bez prava na žalbu", prenela je agencija RIA Novosti.

"Kod nas nastupa nova stranica istorije", kazao je Aksjonov, koji je prvi glasao na jednom od biračkih mesta u Simferopolju, ističući da je glasao "za stabilnost i red".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track