REKA IZBEGLICA: Više od pola miliona Ukrajinaca potražilo spas u Rusiji
Foto: AP

Pretrpan jug rusije

REKA IZBEGLICA: Više od pola miliona Ukrajinaca potražilo spas u Rusiji

Planeta -
Mnogi žele da se vrate kućama kad se završi sukob, ali oko 144.000 izbeglica zatražilo je da dobije specijalan status, a 38.000 traži azil, kažu ruski

MOSKVA - U Rusiju je od 1. aprila stiglo više od 500.000 izbeglica iz istočnog dela Ukrajine gde ukrajinska vojska vodi ofanzivu protiv ruskih separatista.

"Više od 515.000 ljudi je od 1. aprila pobeglo iz jugoistočnog dela Ukrajine. Oko 80 odsto je u pograničnoj zoni Rusije prema Ukrajini", izjavio je šef ruske imigracione službe Konstantin Romodanovski i dodao da taj talas još ne jenjava.

Ruske vlasti su otvorile 400 prihvatnih logora za izbeglice, većinom kod Rostova na Donu.

"Mnogi žele da se vrate kućama kad se završi sukob, ali sve veći broj porodica dolazi u nameri da ostanu u Rusiji", rekla je Ela Pamfilova, predstavnica Odeljenja za ljudska prava pri Kremlju. Po njenim rečima, oko 144.000 izbeglica je od ruske imigracione službe zatražilo dobijanje specijalnog statusa, od čega je 38.000 zatražilo azil. Romodanovski nije isključio mogućnost da neki zatraže i državljanstvo Rusije.

Ruske vlasti razmatraju da tim izbeglicama, većinom ruske nacionalnosti, olakša dobijanje ruskog državljanstva.

"Rusiji nedostaje stanovnika i radne snage. A ovde imamo nekoliko destina hiljada ljudi, koji su bliski našem mentalitetu, jeziku i kulturi", rekao je jedan ruski analitičar. Troškove za prijem izbeglica su do sada snosile ruske regionalne vlasti, ali je vlada odlučila da im dodeli 74 miliona evra.

"Vlada je ukupno izdvojila četiri milijarde i 940 miliona rubalja (105 miliona evra) za pomoć izbeglicama. To je značajan iznos", izjavio je nedavno premijer Dmitrij Medvedev.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track