ROBOTI ZA KOMANDAMA AVIONA: Amerika razvija smrtonosne lovce, pilot će imati društvo mašine!

Šesta generacija

ROBOTI ZA KOMANDAMA AVIONA: Amerika razvija smrtonosne lovce, pilot će imati društvo mašine!

Planeta -
Robotički kopilot naći će primenu pre svega u naslednicima “Boingovog” aviona “F/A-18E/F Super Hornet” i “Lokid Marinovog” aviona “F-22 Raptor”.

Američkim avionom budućnosti neće upravljati samo pilot, već i robot koji će biti kopilot! Upravljanje vojnim letelicama ubuduće će delimično biti u rukama veštačke inteligencije. Mornarica i avijacija razvijaju sledeću generaciju aviona lovaca, kojima će, pored čoveka, upravljati i robot, objavio je američki Pentagon. Robotički kopilot moći će samostalno da spusti letelicu na nosač aviona i pomagaće pilotu senzorskim podacima.Prema informacijama Američkog mornaričkog instituta (USNI), robotički kopilot naći će primenu pre svega u naslednicima “Boingovog” aviona “F/A-18E/F Super Hornet” i “Lokid Marinovog” aviona “F-22 Raptor”. Američka mornarica razvija F/A-XX, a avijacija F-X, koji će zameniti svoje prethodnike najranije 2030. godine.

“Veštačka inteligencija će igrati ogromnu ulogu”, izjavio je za USNI zvaničnik američke mornarice.

Za sada još nije poznato kakvu će tačno ulogu imati roboti kopiloti, ali “Popjular sajens” navodi da bi oni mogli biti naročito korisni za sletanje na nosače aviona, što je prilično težak zadatak za ljude. Osim toga, kombinujući podatke sa različitih senzora mogli bi da poboljšaju uvid pilota u situaciju na terenu.

http://www.youtube.com/watch?v=Xqi_5GRRYMY
(Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track