Rojters: EU zabranjuje ulazak ruskom ministru odbrane!
Foto: Fonet AP

Šojgu na listi

Rojters: EU zabranjuje ulazak ruskom ministru odbrane!

Planeta -
Federika Mogerini izjavila je danas da će odluka EU o pooštravanju sankcija Rusiji biti doneta u petak, nakon što Evropska komisija sutra finalizira predloge iznete na sastanku EU u ponedeljak na ambasadorskom nivou

BRISEL - Evropska unija bi u petak mogla da odluči da proširi sankcije Rusiji, a među predloženim kaznenim merama je i zabrana ulaska u EU ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu, saznaje danas Rojters iz diplomatskih izvora u Briselu.

Federika Mogerini, šefica italijanske diplomatije i novoizabrana visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost, izjavila je danas da će odluka EU o pooštravanju sankcija Rusiji biti doneta u petak, nakon što Evropska komisija sutra finalizira predloge iznete na sastanku EU u ponedeljak na ambasadorskom nivou.

Mogerini je dodala da će Komisija raditi na jačanju paketa sankcija protiv Rusije zbog vojne invazije u Ukrajini, i to u četiri sektora, uključujući odbranu i finansije. Britanska agencija je navela da bi nove sankcije obuhvatale i zabranu zaduživanja ruskih državnih kompanija u Evropi.

Prethodnim rundama sankcija, zabrana zaduživanja odnosila se samo na ruske banke u državnom vlasništvu. Novim kaznenim merama bi, kako je predloženo, datum dospeća obveznica ruskih državnih banaka koje mogu da se prodaju u EU bio skraćen sa 90 na 30 dana.

EU razmatra i proširenje zabrane prodaje robe dvostruke, civilne i vojne namene svim potencijalnim ruskim uvoznicima, a ne samo kompanijama iz oblasti odbrane, kao što je bilo odlučeno na prethodnom sastanku u julu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track