RUSI GLASALI ZA: SB UN jednoglasno usvojio rezoluciju o malezijskom avionu
Foto: AP

Njujork

RUSI GLASALI ZA: SB UN jednoglasno usvojio rezoluciju o malezijskom avionu

Planeta -
Zahteva se puna, nezavisna međunarodna istraga i da oni koji su odgovorni za nesreću "odgovaraju za to i da sve države sarađuju u potpunosti da bi se utvrdila odgovornost

NJUJORK - Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je, uz podršku Rusije, danas jednoglasno osudio obaranje malezijskog putničkog aviona u kome se nalazilo 298 putnika i članova posade u Ukrajini i zatražio da naoružane grupe u toj zemlji dozvole "bezbedan, potpun i neograničen pristup" mestu nesreće, javlja Rojters.

Petnaest članica Saveta bezbednosti jednoglasno je usvojilo rezoluciju koju je predložila Australija, koja je izgubila 28 državljana u pomenutoj nesreći. U australijskom nacrtu rezolucije ipak su načinjene izvesne izmene kako bi se udovoljilo Moskvi, prenosi AFP.

U rezoluciji se zahteva puna, nezavisna međunarodna istraga i da oni koji su odgovorni za nesreću "odgovaraju za to i da sve države sarađuju u potpunosti da bi se utvrdila odgovornost". Zahteva se i trenutna obustava svih oružanih neprijateljstava u rejonu pada aviona, kao i da proruski aktivisti obezbeđuju mesto nesreće, kao i da specijalnoj posmatračkoj misiji OEBS-a omoguće pristup tom mestu, javlja Itar-Tas.

Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin je i pre glasanja u Savetu bezbednosti izjavio kako će je Rusija podržati rezoluciju, jer je prethodnog dana "njen tekst znatno poboljšan". Prema pisanju Rojtersa, rezolucijom se traži da se naoružane grupe koje kontrolišu mesto pada aviona i okolno područje uzdrže od "ugrožavanja njegovog integriteta, uključujući uništavanja, premeštanja ili drugo narušavanje olupine, opreme, lične imovine i ostataka žrtava".

Rezolucijom se zahteva i da se države sveta i drugi akteri uzdržavaju od akata nasilja usmerenih prema civilnim vazduhoplovima. Povodom usvajanja rezolucije, američka ambasadorka u UN Samanta Pauer je kritikovala nespremnost Rusije da osudi opstruktivno ponašanje proruskih aktivista u Ukrajini, ali je i pohvalila rusko glasanje za rezoluciju kao neku vrstu opomene njima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track