7 brodova NATO, uključujući američku krstaricu, vežba u Crnom moru!
Foto: Printscreen Yt

Traže mine

7 brodova NATO, uključujući američku krstaricu, vežba u Crnom moru!

Planeta -
Toliko brodova da vežba uklanjanje mina, to vam je kao da ste u ista kola upregli jakog konja i drhtavu srnu, kaže izvor u Generalštabu ruske mornarice

MOSKVA - Američka raketna krstarica "Vela galf" uprovila je sinoć u Crno more, saznaje Itar-Tass u Generalštabu mornarice Ruske Federacije.

"S njom je broj brodova NATO-a u Crnom moru povećan na sedam", rekao je taj izvor Itar-Tassa, koji nije krio čuđenje zbog toga što se kao zvanični razlog uplovljavanja krstarice u Crno more navodi učešće u vežbama snaga NATO za uklanjanje mina.

"To vam je kao da ste u ista kola upregli teglećeg konja i drhtavu srnu", dodao je on.

Neimenovani vojno-diplomatski izvor u Moskvi rekao je Itar-Tassu da će ruski mornari koji učestvuju u obimnim vežbama u Crnom moru pratiti dejstva brodova NATO, koji sučestvuju u zajedničkoj vežbi sa Bugarskom "Povetarac 2014".

Prema podacima tog izvora, u Crnom moru su italijanska fregata "Avijer" i minolovac "Rimini", turski minolovac "Akčaj", britanski minolovac "Čidingfold", grčka korveta "Mačitis" i francuska fregata "Sirkuf".

Krajem prošle sedmice Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da počinje vežba Crnomorske flote uz učešće približno 20 brodova, više od 20 aviona i helikoptera, kao i morske pešadije i obalske artiljerije. Rusko ministarstvo je navelo da oblast vežbi obuhvata čitavo Crno more, navodi agencija.

Ruski mornari uče da se bore u desantu u senci aktivnosti brodova NATO, javlja RIA Novosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track