RUSIJA HITNO MENJA VOJNU DOKTRINU: Moskva se oseća ugroženo od NATO!
Foto: Reuters

Najava iz Kremlja

RUSIJA HITNO MENJA VOJNU DOKTRINU: Moskva se oseća ugroženo od NATO!

Planeta -
Savetnik u Kremlju Mihail Popov rekao je da se vojna infrastruktura država članica NATO saveza sve više približava ruskim granicama

Rusija je u utorak objavila da hitno kreće u izmene svoje vojne doktrine kako bi reagovala na pojačanu prisutnost NATO na istoku Europe, javlja BBC pozivajući se na izjave visokopozicioniranog savetnika u Kremlju Mihaila Popova.

NATO je u ponedjeljak objavio da planira da oformi posebnu jedinicu za brzo delovanje, koja bi za 48 sati od naredbe bila u stanju da sa svojih 4.000 članova dođe i pomogne u odbrani države članice koja bi se našla u opasnosti zbog moguće ruske agresije.

Taj vojni pakt najavio je i druge mere kojima bi njegova prisutnost na istoku Europe bila vidljivija.

Ruska vojska, foto Rojters
Ruska vojska, foto Rojters

Sve se to, naravno, događa u kontekstu ukrajinske krize, u kojoj je dosad život izgubilo oko 2.600 ljudi, a poslednjih dana proruske snage su krenule u žestoku protivofanzivu terajući ukrajinsku vojsku na povlačenje iz mnogih područja na istoku države. Službeni Kijev Moskvu proziva da je protiv Ukrajine pokrenula veliki rat, a ukrajinski ministar odbrane tvrdi da je započeo najveći sukob na tlu Europe od Drugog svetskog rata. Popov je za agenciju RIA Novosti rekao je da se vojna infrastruktura država članica NATO saveza sve više približava ruskim granicama. Spomenuo je da se Moskva oseća ugroženo zbog najava mogućeg dodatnog proširenja NATO. Nedavno je ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk izjavio da će njegova država pokušati da uđe u taj vojni pakt."Planovi NATO su dokaz želje američkih i NATO lidera da nastave sa politikom jačanja napetosti u odnosima s Rusijom", rekao je Popov, ne iznoseći pritom konkretnije detalje o promenama vojne strategije, koja je poslednji put menjana 2010. godine, a u njoj stoji odobrenje korišćenja nuklearnog naoružanja u slučaju najtežeg ugrožavanja nacionalne bezbednosti.U odvojenoj izjavi ruski ministar odbrane Sergej Šojgu najavio nabavku nekoliko stotina novih vojnih helikoptera i borbenih aviona već do kraja ove godine.

Sergej Lavrov, foto Rojters
Sergej Lavrov, foto Rojters

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u utorak je rekao da ideja o ukrajinskom učlanjenju u NATO podriva napore za postizanje mira na istoku države. S druge strane, ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, zajedno s ostalim visokim dužnosnicima, Rusiju optužuje za otvorenu agresiju, što Moskva sve vreme demantuje.

Podsetimo, pre nekoliko dana Putin je u telefonskom razgovoru sa predsednikom Evropske komisije Žoze Manuelom Barozom izrekao skoro otvorenu pretnju.

"Da želim, mogu da zauzmem Kijev za dve nedelje", rekao je tada Putin. Navodno su o Putinovoj pretnji informisani i drugi politički čelnici u Evropi pa i nemačka kancelarka Angela Merkel. Ona je u ponedjeljak Rusiji zapretila uvođenjem novih sankcija.Podsetimo, Putin je nedavno izjavio da su ruske oružane snage, uz podršku nuklearnog arsenala, spremne da se suprodstave svakoj vrsti agresije.

(Jutarnjihr/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track