RUSIJA I NEMAČKA: Napredak na razgovorima o Ukrajini, stižu konkretni predlozi
Foto: AP

Cilj je prekid vatre

RUSIJA I NEMAČKA: Napredak na razgovorima o Ukrajini, stižu konkretni predlozi

Planeta -
I šef nemačke diplomatije ocenio je da su razgovori bili teški, ali da je u njima postignut izvestan napredak

MOSKVA - Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je "ostvaren određeni napredak" na razgovorima u Berlinu između zvaničnika Rusije, Nemačke, Francuske i Ukrajine o načinima za okončanje vojnog konflikta na istoku Ukrajine.

U saopštenju ruskog Ministarstva se navodi da su sve strane pristale na to da razgovori budu nastavljeni u istom formatu, kako bi se pripremili "konkretni predlozi" koji bi bili izneti predsednicima vlada Rusije, Nemačke, Francuske i Ukrajine, preneo je Rojters.

Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer izjavio je kasno sinoć po završetku petočasovnog sastanka ministara spoljnih poslova četiri zemlje da su se ministri složili da glavni cilj ostaje postizanje prekida vatre u Ukrajini.

"Mi ćemo, kao što smo se sada dogovorili, najpre informisati šefove svojih vlada i država, u svojim prestonicama, a zatim se, najverovatnije danas ili u utorak, dogovoriti kako da nastavimo diskusiju", rekao je Štajmajer novinarima.

Frank-Valter Štajnmajer, Foto Reuters
Frank-Valter Štajnmajer, Foto Reuters

"Cilj je i dalje kako dovesti do prekida vatre u Ukrajini i sprečiti buduće žrtve", dodao je Štajnmajer. Šef nemačke diplomatije ocenio je da su razgovori bili teški, ali da je u njima postignut izvestan napredak.

"Teški razgovori, ali mislim i nadam se da smo po nekim tačkama postigli izvestan napredak", rekao je Štajnmajer, posle petočasovnih razgovora sa svojim kolegama, Sergejem Lavrovom, Pavlom Klimkinom i Loranom Fabijusom.

Istu ocenu izneo je i francuski diplomatski izvor, ali ni on, kao ni Štajnmajer, nije otkrio o kakvom je tačno pomaku reč.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track