RUSIJA UBLAŽAVA ŠTETU: Uskoro antikrizni fond za pomoć kompanijama
Foto: AP

Posle novih sankcija

RUSIJA UBLAŽAVA ŠTETU: Uskoro antikrizni fond za pomoć kompanijama

Planeta -
U antikrizni fond biće preusmeren novac namenjen Penzionom fondu i pare koje preostanu iz ovogodišnjeg budžeta

MOSKVA - Rusija će naredne godine oformiti više milijardi dolara vredan antikrizni fond od sredstava namenjenih Penzionom fondu i od onoga što preostane iz ovogodišnjeg budžeta kako bi pomogla kompanijama pogođenim sankcijama, izjavio je danas ruski ministar finansija Anton Siluanov.

Kako podseća agencija Rojters, nekoliko rundi zapadnih sankcija protiv Moskve zbog njenog navodnog učešća u ukrajinskoj krizi ograničile su pristup stranom kapitalu za najveće ruske banke i ključne naftne kompanije, zbog čega su neke od njih zatražile pomoć vlade, poput ruskog naftnog giganta Rosnjefta, kome je potrebna pomoć od 1,5 biliona rubalja (39,70 milijardi dolara).

Prema ruskim agencijama, koje su citirale Siluanova, odluka o prestanku prebacivanja novca u Penzioni fond će popuniti budžet sa dodatnih 309 milijardi rubalja (8,18 milijardi dolara), ali neće sva pomenuta sredstva otići u anti-krizni fond, budući da će on takođe biti popunjen sa najmanje 100 milijardi rubalja iz ovogodišnjeg budžeta.

"Tih 100 milijardi rubalja će naredne godine biti predato u anti-krizni fond, koji će nam omogućiti da pomognemo našim kompanijama", izjavio je Siluanov za RIA Novosti. To će biti druga godina zaredom da je Moskva prestala da sredstva iz budžeta prebacuje u Penzioni fond, koji je zadužen za isplatu penzija ruskim penzionerima, invalidima i porodicama bez izvora prihoda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track