KOZACI U POSETI BANJALUCI: Navodni ruski specijalci su folklorni ansambl
Foto: KURIR

Manifestacija u Republici Srpskoj

KOZACI U POSETI BANJALUCI: Navodni ruski specijalci su folklorni ansambl

Planeta -
Vođa donskih kozaka Nikolaj Đakonov rekao je novinarima u Banjaluci da su posebno srećni što imaju priliku da naglase bratske odnose Srba i Rusa i što borave uoči hrišćanskog praznika Pokrova presvete Bogorodice

BANJALUKA - Tridesetak ruskih umetnika, koji su u Republiku Srpsku stigli povodom učešća u kulturnoj manifestaciji "Obilježavanje 100 godina od početka Prvog svetskog rata", posetilo je danas u Banjaluci hram Hrista Spasitelja. Tri folklorne grupe kozaka iz Rusije izrazile su zadovoljstvo što će biti dio manifestacije koja je posvećena Prvom svetskom ratu u kojem su Kozaci u velikom broju postradali.Vođa donskih kozaka Nikolaj Đakonov rekao je novinarima u Banjaluci da su posebno srećni što imaju priliku da naglase bratske odnose Srba i Rusa i što borave uoči hrišćanskog praznika Pokrova presvete Bogorodice, glavnog kozačkog praznika koji se slavi 14. oktobra. Upitan da li zna da su ih pojedini mediji okarakterisali kao ruske specijalce i obaveštajce, Đakonov je rekao da se u Banjaluci normalno kreću, da ne osećaju nikakvu napetost i da je glavni razlog njihove posete manifestacija koju Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske organizuje od 5. do 12. oktobra.On je izrazio nadu da će posetiti i vladiku banjalučkog Jefrema, da će prisustvovati liturgiji i dobiti blagoslov. Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske demantovalo je informaciju pojedinih federalnih medija da u Srpskoj boravi "148 ruskih specijalaca i obaveštajaca". MUP je Srni saopštio da je obavešten da će na području Republike Srpske boraviti određen broj ruskih državljana, uglavnom umetnika i članova umetničkih društava iz Ruske Federacije koji učestvuju na manifestaciji povodom obeležavanja 100 godina od Prvog svetskog rata koju organizuje Ministarstvo prosvete i kulture Srpske sa Ruskom Federacijom.Prema navodima federalnih medija, na području Republike Srpske pre nekoliko dana stiglo je 148 ruskih specijalaca, koji su navodno smešteni u tri hotela na području Laktaša, dok je jedan dio ruskih specijalaca smešten u Centar za obuku policijskih snaga MUP-a Republike Srpske na Palama.

Granična policija BiH potvrdila je da su u BiH ušla 144 državljanina Rusije, ali da su ispunjavali uslove potrebne za ulazak u BiH, da nisu nosili uniforme i vojna obeležja, te da je među njima bilo i žena i muškaraca različitog starosnog doba. Granična policija BiH saopštila je s ciljem objektivnog informisanja javnosti o ulasku državljana Rusije u BiH da je od 25. septembra do 2. oktobra na Međunarodnom graničnom prelazu Rača evidentiran ulazak 144 državljanina Ruske Federacije i to 25. septembra 11 lica, 26. septembra 36, 27. septembra 24, 28. septembra 24, 29. septembra pet, 30. septembra 40 i 1. oktobra četiri lica.Federalna televizija javila je ranije, pozivajući se "na više izvora", da je na područje Republike Srpske stiglo 148 ruskih specijalaca i obaveštajaca i da su oni smešteni u tri hotela na području Laktaša i u Centar za obuku policijskih snaga MUP-a Republike Srpske na Palama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track