RUSKI MEDIJI: Zapad unapred pripisuje Rusiji krivicu za pad malezijskog aviona
Foto: Reuters

Stav

RUSKI MEDIJI: Zapad unapred pripisuje Rusiji krivicu za pad malezijskog aviona

Planeta -
Istraga još nije ni počela, a Moskva je već etiketirana kao krivac, navodi Moskovski Komsomolec

MOSKVA - Nekoliko ruskih medija gotovo u istom tonu pišu danas da Zapad unapred optužuje Rusiju da je odgovorna za pad malezijskog aviona u Ukrajini, ističući da istina verovatno nikad neće biti otkrivena.

"Zapadni mediji već znaju koga da krive za gubitak aviona - Rusiju očigledno", ocenjuje moskovski dnevnik "Komsolomskaja pravda".

Dnevnik "Moskovski komsomolec" optužuje Zapad da "lepi krivicu" Rusiji pre rezultata istrage koja tek treba da počne. "Ta krivica je određena", navodi taj list, podsećajući da su SAD "lažno optužile diktatora Sadama Huseina za posedovanje oružja za masovno uništenje uoči invazije na Irak 2003".

"Nejasno je da li je moguće reći istinu od laži u ovom divnom novom informacionom svetu", ocenjuje "Moskovski komsomolec".

Foto AP
Foto AP

Vladin dnevni list "Rosiskaja gazeta" odgovorne za rušenje aviona sa 298 putnika i članova posade smatra vlasti u Kijevu, koje optužuje da odbijaju saradnju sa Moskvom, prenosi AFP.

Drugi ruski mediji ukazuju da je avionska nesreća izazvala "novu turobnu eru" u odnosima Rusije sa Zapadom.

"Katastrofa nije samo na nebu, već i u odnosima između Rusije i Zapada", ocenjuje "Nezavisimaja gazeta".

"Olupine "Boinga" pale su na Rusiju", dodaje dnevnik "Komersant" koji smatra da će ishod istrage o padu aviona odrediti buduće odnose Rusije sa Zapadom. List citira mišljenje analitičara Aleksandra Golca koji smatra da ako istraga bude "pokazala prstom na Moskvu" da će to na Zapadu Rusiju još jednom obeležiti kao "carstvo zla". Ako istraga bude dokazala da su avion oborile ukrajinske vlasti to će značiti gubitak podrške koju Kijev ima na Zapadu, smatra on.

"Rusija treba da počne da gradi poverenje u odnosima sa Evropom", zaključuje "Komersant".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track