OBELODANJENI TRANSKRIPTI Ruski vojnici: Hodamo ovde i tražimo je.ene Ukrajince!
Foto: Rojters

Učešće Rusije u ratu u Ukrajini

OBELODANJENI TRANSKRIPTI Ruski vojnici: Hodamo ovde i tražimo je.ene Ukrajince!

Planeta -
Lev Šlozberg, opozicionar Putinovoj vlasti, objavio dokumenta s razgovorima članova 76. ruske divizije, koja se navodno bori sa snagama Kijeva

MOSKVA - Iako Moskva od početka sukoba na istoku Ukrajine insistira na tome da njene trupe ne učestvuju u borbama između vojske Kijeva i proruskih separatista, objavljeni su transkripti razgovora pripadnika elitnih ruskih paravojnih jedinica koji negiraju takve tvrdnje iz Kremlja. Naime, opozicioni ruski političar Lev Šlozberg (51) medijima je dostavio dokumenta koja dokazuju da je samo prethodnog meseca na teritoriji Ukrajine život izgubilo najmanje 80 ruskih vojnika, piše britanski Sandej tajms.

Bio meta napada... Šlozberg
Bio meta napada... Šlozberg

„Bacaju bombe po nama“- Hodamo ovde i tražimo je.ene Ukrajince. Čim izađemo na otvoreno, odmah nas gađaju. Došli smo na put pored kog je bilo polje suncokreta, a u blizini kontrolni punkt. Počeli su da bacaju bombe po nama - bam bam bam. Osamdeset momaka je ubijeno. Rekli su mi da ih je samo deset preživelo - ispričao je jedan ruski vojnik koji je nedavno ranjen kod Luganska, a čije reči su zabeležene u transkriptu.Drugi Rus je u telefonskom razgovoru pitao kolegu da li je dobio bilo kakvo upozorenje o području na koje ga šalju. On je odgovorio: „Znao sam odmah gde ću i ženi sam rekao da idem u rat.“- Šta su ti rekli, zašto ideš tamo? - pitao ga je sagovornik, na šta je ovaj rekao: „Ništa nam ne govore, samo kažu da idemo na vežbe.“ Reč je, navodno, o razgovorima pripadnika 76. ruske divizije, koja je stacionirana u Pskovu. To je grad u kojem ruski opozicionar Šlozberg izdaje svoje novine i koga je 31. avgusta pretukla neidentifikovana grupa ljudi.

Putin odlikovao divizijuInače, Ukrajinci koji se bore na istoku svoje zemlje s proruskim separatistima sredinom avgusta su saopštili da su se sukobili i sa 76. ruskom divizijom. Ministarstvo odbrane Ukrajine tada je na službenoj internet stranici objavilo da su ukrajinske trupe uništile tri ruska tenka i zaplenile dva njihova transportera. S druge strane, Rusija je negirala da je došlo do tog okršaja, ali je njen predsednik Vladimir Putin prošlog meseca 76. diviziji dodelio jedno od najviših ratnih odlikovanja. U obrazloženju je naveo da je to uradio zbog uspešno obavljene vojne misije, hrabrosti i junaštva, ne ulazeći u detalje o kakvim je misijama reč.

Moskovljani neće rat u UkrajiniSTOP PUTINOVIM LAŽIMAOko 5.000 ljudi okupilo se juče u Moskvi na skupu podrške miru u Ukrajini i protesta zbog uloge Kremlja u ratu u toj zemlji. Demonstranti su nosili ruske i ukrajinske zastave, uzvikujući slogane poput „Ne ratu u Ukrajini!“ i „Stop Putinovim lažima“. Skup pod nazivom „Marš za mir“ je prvo veliko okupljanje demonstranata u Rusiji protiv rata u Ukrajini od početka sukoba u toj zemlji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track