RUSKI VOZOVI ODMAZDE: Moskva novim oružjem preti evropskom protivraketnom štitu!
Foto: Youtube

Odgovor Evropi

RUSKI VOZOVI ODMAZDE: Moskva novim oružjem preti evropskom protivraketnom štitu!

Planeta -
Nosivost standardnog sovjetskog vagona-hladnjače iznosi otprilike 47 tona, pa analitičari pretpostavljaju da bi raketni sistem Bulava sa težinom od 38 tona, i Jars, težak 49 tona, bili idealni za taj vid odbrane

Rusija će, kao odgovor na stvaranje evropskog "protivraketnog štita“ u svoj arsenal odbrane i potencijalne odmazde uvrstiti tzv. vozove odmazde, koji će nositi nuklearne rakete.Nosivost standardnog sovjetskog vagona-hladnjače iznosi otprilike 47 tona, pa analitičari pretpostavljaju da bi raketni sistem "Bulava“ sa težinom od 38 tona, i "Jars“, težak 49 tona, bili idealni za taj vid odbrane.Profesor Jurij Grigorjev, doktor tehničkih nauka, ističe da je sistem „vozova odmazde“ bolje zaštićen od nuklearnog udara protivnika nego ranije mobilne lansirne rampe, koje su mogle da „nestanu“ u prvom napadu.Ipak,Grigorjev ukazuje na potencijalnu opasnost u vreme mira u slučaju da teroristi dignu u vazduh takav voz sa raketama koje su opremljene nuklearnim glavama. Čak i obična nesreća može dovesti do nepredvidljivih tragičnih posledica – napominje on.Televizijski kanal "Zvezda", koji pripada medijskoj grupi pod vođstvom Ministarstva obrane Rusije, potvrđuje da je jedan od naučno-istraživačkih instituta, koji radi za interese Raketnih jedinica strateške namene, uspešno izvršio još jednu etapu istraživanja novog vida odbrane.Ovaj sistem trebalo bi da uđe u naoružanje Rusije već do 2020. godine, budući da će do 2018. ili 2020. evropska protivaketna odbrana biti opremljena novim raketama „SM-3″ te će tako moći da presreće ruske interkontinentalne rakete

Podsetimo, i Rusija se, poput SAD, oslanja na tzv. nuklearnu trijadu. Potvrdio je to i sam Putin kada je rekao da je nuklearna trijada, sastavljena od strateških bombardera, interkontinentalnih balističkih projektila i balističkih projektila koji se ispaljuju iz podmornica, osnova ruske odbrane.Jedan od projektila posebno zanimljiv javnosti je "Satana". Ruski mediji su nakon početka ukrajinske krize aktuelizovali priče o ovom oružju. Pisali su kako u istoriji čovečanstva nije postojalo tako moćno oružje kao što je"Satana" – ruska interkontinentalna balistička raketa, pravog imena R-36M2 Vojvoda. Ime "Satana" dao joj je NATO koji je naziva SS-18 Satan III. Da bi se razumelo koliko je ova bomba razorna, uporedili su je s nuklearnom bombom bačenom na Hirošimu.Bomba bačena na Hirošimu imala je snagu od 15 kilotona (kt), a njena eksplozija ubila je 70.000 ljudi. Jedna raketa R - 36M2 nosi do 10 bojevih blokova od kojih svaki ima snagu od 750 kt. Neke od raketa opremljene su bojevim monoblokom izuzetne razorne snage od čak 20.000 kt."Satana" je teška čak 209 tona, vrlo je precizna i, barem tako tvrde Rusi, može da dopre do američkih raketnih silosa.

Sve se ovo dešava u danima kada se pojavila i vest da su šef odbora Kongresa SAD za pitanja oružanih snaga Hauard Mekoun, predsednik pododbora za strateške snage Majk Rodžers i rukovodilac pododbora donjeg doma za taktičke vazdušne i kopnene snage Majkl Terne – obratili su se predsedniku SAD Baraku Obami sa pozivom da potpuno prekine svaku saradnju sa Rusijom.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kao razlog su naveli - postavljanje na Krimu nosača taktičkog nuklearnog oružja.Prema tvrdnji uticajnih kongresmena, početkom avgusta ruske vlasti su donele odluku o prebacivanju na Krim bombardera Tu-22M3 i operativno-taktičkih raketnih sistema "Iskander-M", koji imaju mogućnost da ispaljuju krstareće rakete R-500 visoke preciznosti, koje su, između ostalog, opremljene nuklearnim bojevim glavama.Član odbora Senata SAD za pitanja oružanih snaga Džejmsa Inofe ocenio je da to nije samo direktno kršenje Ugovora o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa (RSMD) potpisanog između SAD i SSSR 1987. godine (u skladu sa ovim dokumentom strane su se obavezale da ne konstruišu i ne proizvode, već da unište postojeće balističke i krstareće rakete zemlja-zemlja dometa od 500 do 5500 kilometara) jer predstavljaju neposrednu pretnju za čitavu Evropu.Podloga za izjave američkih kongresmena je zaista bogata. Vašington već nekoliko godina optužuje Moskvu za kršenje Dogovora o RSMD. Prošle godine su kao povod za to poslužila ispitivanja baš R-500.Nakon probnog lansiranja projektil je leteo 2.600 km. Treba priznati da su rakete takvog dometa zaista zabranjene ugovorom. Moskva zvanično nije dala nikakva objašnjenja u vezi sa tim.

http://www.youtube.com/watch?v=LQfwMKAeCPI

(Srna/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track