RUTE: Odustajemo od slanja naoružane misije da čuva mesto pada MH17
Foto: Fonet/AP

Nerealna ideja

RUTE: Odustajemo od slanja naoružane misije da čuva mesto pada MH17

Planeta -
Ti planovi su nerealni jer bi proruske snage mogle da dožive naoružane pripadnike međunarodne misije kao provokaciju, a to bi dalje destabilizovalo region, kaže premijer Holandije

HAG - Holandija je odustala od planova o slanju međunarodne naoružane misije radi obezbeđivanja mesta pada malezijskog aviona, zbog strahovanja da bi mogla da bude uvučena u konflikt u istočnoj Ukrajini, izjavio je tamošnji premijer Mark Rute, javlja AFP.

Rute je novinarima u Hagu rekao da su ti planovi nerealni s obzirom na to da bi proruske snage mogle da dožive te snage kao provokaciju, a to bi moglo da dalje destabilizuje situaciju u regionu, dodaje BBC. "Sa našim međunarodnim partnerima smo zaključili da postoji stvarni rizik da bi internacionalna vojna misija bila direktno uvučena u konflikt u Ukrajini", rekao je Rute.

Čak je i jedan nenaoružan tim holandskih i australijskih vojnika danas odustao od plana da ode do mesta nesreće, jer su teški artiljerijski napadi potresali obližnje gradove. Zamenik šefa posmatračke misije OEBS-a u Ukrajini Aleksandar Hag je za novinare izjavio: "Čuli smo da se na tom području odvijaju borbe. Situacija na terenu ne izgleda bezbedno, pa smo zato odlučili da istražitelje pošaljemo sutra", preneo je Rojters.

"Borbe na tom području će verovatno uticati na stanje u kojem se nalazi mesto nesreće", rekao je Hag.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track