SAD: Izrael da povuče odluku o prisvajanju 400 hektara
Foto: AP

Spor na Zapadnoj obali

SAD: Izrael da povuče odluku o prisvajanju 400 hektara

Planeta -
Već dugo jasno dajemo do znanja da se protivimo nastavku izgradnje naselja, saopštio Stejt departmenta

VAŠINGTON - Sjedinjene Američke Države ocenile su da je saopštenje Izraela da polaže pravo na oko 400 hektara zemljišta u okupiranoj Zapadnoj obali, koje bi iskoristio za izgradnju svojih naselja, kontraproduktivno za pokušaje da se uspostavi mir i pozvale izraelske vlasti da povuku ovu odluku, saopštio je zvaničnik Stejt departmenta.

Izrael je saopštio da polaže pravo na oko 400 hektara zemljišta u bloku Ecion u blizini Vitlejema, što je, kako tvrdi grupa koja se protivi izgradnji jevrejskih naselja u ovoj oblasti, najveća površina koju je Izrael prisvajao za poslednjih 30 godina, preneo je Rojters.

"Već dugo jasno dajemo do znanja da se protivimo nastavku izgradnje naselja. Ovo saopštenje, kao i svako saopštenje o izgradnji naselja koje izda Izrael, planirajući da ga sprovede u delo, kontraproduktivno je kad je reč o cilju koji je Izrael, kako tvrdi postavio - dogovornom rešenju s Palestincima", rekao je neimenovani zvaničnik Stejt departmenta. "Pozivamo vladu Izraela da povuče ovu odluku", dodao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track