SAD: Nova afera sa antraksom, otpušteno 11 naučnika!
Foto: Thinkstock

Neadekvatno rukovanje

SAD: Nova afera sa antraksom, otpušteno 11 naučnika!

Planeta -
Naučnici iz CDC su kontaminirali uzorke nisko patogenih virusa ptičjeg gripa jednom visoko patogenom vrstom i u martu su te uzorke uputili u laboratoriju Ministarstva poljoprivrede, gde su virusi brzo usmrtili sve piliće koji su im bili izloženi

VAŠINGTON - Američki federalni zvaničnici otpustili su 11 uglednih naučnika iz 23-članog veća, koje savetuje vladu u vezi sa tim koja su istraživanja opasna kada se radi o patogenim agensima. Reč je o najvećoj aferi vezanoj za biološku bezbednost u SAD posle više godina.

Naučnici su otpušteni dva dana nakon što su federalni zdravstveni zvaničnici objavili detalje istrage o neadekvatnom rukovanju naučnika uzorcima antraksa, u američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), preneo je Rojters.

Ta istraga je dovela do otkrića o dodatnim kršenjima bezbednosnih propisa u CDC, što je izazvalo ponovnu zabrinutost zbog načina na koji naučnici u toj službi i širom SAD rukuju opasnim mikrobima. U jednom novootkrivenom incidentu, naučnici iz CDC su kontaminirali uzorke nisko patogenih virusa ptičjeg gripa jednom visoko patogenom vrstom i u martu su te uzorke uputili u laboratoriju Ministarstva poljoprivrede, gde su virusi brzo usmrtili sve piliće koji su im bili izloženi.

Izvršni direktor Nacionalnog naučnog savetodavnog veća za biološku bezbednost (NSABB) Meri Groš obavestila je naučnike mejlom u nedelju uveče da njihove usluge više nisu potrebne te da će biti zamenjeni, a dva naučnika su izjavila da su obaveštenje dobili bez prethodnog upozorenja.

Veće u čijem su sastavu bili otpušteni naučnici je pod nadzorom Nacionalnog instituta za zdravlje. Potkomitet američkog Predstavničkog doma sutra će, kako je planirano, održati sastanak o propustima u CDC.

Među otpuštenima je i mikrobiolog Pol Kejm sa Univerziteta Severne Arizone, koji je igrao ključnu ulogu u istrazi o napadima antraksom 2001. godine u kojima je ubijeno petoro ljudi, a još 17 zaraženo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track