SAD: Plan Argentine o izlasku iz krize je nezakonit i ne može da bude sproveden
Foto: AP

I dalje u bankrotu

SAD: Plan Argentine o izlasku iz krize je nezakonit i ne može da bude sproveden

Planeta -
Sporan je zakonu koji treba da omogući stranim poveriocima da svoja potraživanja od Argentine zamene za nove obveznice koje su regulisane argentinskim propisima, ali uz iste uslove

LONDON - Sud u Njujorku nazvao je najnoviji plan Argentine o izlasku iz dužničke krize "nezakonitim", navodeći da on ne bi pomogao Buenos Ajresu da reši spor zbog kog je, po drugi put u poslednjih 13 godina, zemlja bankrotirala.

"Želim da budem veoma jasan, ovaj predlog krši aktuelnu presudu naseg suda, nezakonit je i sud smatra da ne može da bude sproveden", izjavio je njujorški sudija Tomas Griesa, javlja BBC.

Argentinska predsednica, Kristina Fernandes de Kirhner, pre nekoliko dana je predstavila novi zakon koji bi trebalo da omogući stranim poveriocima da svoja potraživanja od Argentine zamene za nove obveznice koje su regulisane argentinskim propisima, ali uz iste uslove. Na taj način, Argentina pokušava da zaobiđe presudu njujorškog suda, zbog koje je toj zemlji prošlog meseca blokirano vraćanje duga poveriocima, što je uzrokovalo bankrot Argentine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track