ŠALJU 7 AVIONA: I Danska se pridružuje napadima na Islamsku državu
Foto: Printscreen Yt

Na čelu sa SAD

ŠALJU 7 AVIONA: I Danska se pridružuje napadima na Islamsku državu

Planeta -
Niko ne bi trebalo da izbegava da se priključi. Svako treba da doprinese, rekla je danska premijerka

KOPENHAGEN - Danska se danas pridružila vazduhoplovnoj akciji međunarodne koalicije na čelu sa SAD protiv vojske Islamske države, dok poslanici u Velikoj Britaniji i Belgiji razmatraju da li i te zemlje treba da pošalju avione.

Danska premijerka Hele Torning-ŠMit rekla je da će poslati četiri aviona, i tri rezervna, s 250 pilota i pomoćnog osoblja za napade na vojsku Islamske države u Iraku. Odluku o tom angažmnu koji će trajati najmanje 12 meseci, treba da odobri Parlament, ali se to smatra formalnošću.

"Niko ne bi trebalo da izbegava da se priključi. Svako treba da doprinese", rekla je danska premijerka. Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je u Parlamentu da nereagovanje protiv vojske Islamske države, koja brutalno ubija, nije opcija.

"To su psihopatološki teroristi koji pokušavaju da nas ubiju i moramo shvatiti da su oni - voleli mi to ili ne, nama već objavili rat", rekao je Kameron i dodao da se ne treba nadati da će to proći samo od sebe. Intervencija u Iraku nema podršku u Velikoj Britaniji gde kritičari navode da bi učešće u kampanji protiv vojske Islamske države moglo tu zemlju uvući u još jedan dugačak i krvav rat.

Britanski poslanici ne razmatraju učešće u napadima na vojsku Islamske države u Siriji, mada mnogi u Londonu traže od vlade da prizna da je to sledeći korak. Kameron je opravdao legalnost učesća u napadima u Iraku time što je rukovodstvo Iraka zatražilo pomoć, a kritičari navode da bi napadi u Siriji bili ilegalni zato što predsednik Bašar Asad nije tražio pomoć spolja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track