ŠAMAR JAPANU: Ruska vojska počinje vojnu vežbu na Kurilskim ostrvima - i na onim spornim
Foto: AP

Zaoštravanje

ŠAMAR JAPANU: Ruska vojska počinje vojnu vežbu na Kurilskim ostrvima - i na onim spornim

Planeta -
Japan, koji se pridružio sankcijama Zapada protiv Rusije, budno prati aktivnosti ruske vojske na Kurilima i nada se unapređenju odnosa s Moskvom

MOSKVA - Ruska vojska izvešće vojnu vežbu na Kurilskim ostrvima, uključujući ostrva Kunašir i Ituruf na koja Japan polaže pravo.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da će vojnici iz gradova Ulan-Ude i Usurijsk prvi put otići u područje na više od 4.000 kilometara od svojih baza, javlja RIA Novosti.

Vojska će večeras početi da se raspoređuje, saopštilo je ministarstvo, koje nije navelo broj vojnika koji učestvuju u vojnoj vežbi.

Rusija je u avgustu izvela vojnu vežbu sa više od 1.000 vojnika na Kurilskim ostrvima, zbog čega je japanska vlada uložila oštar protest.

Japanski vojni zvaničnici su zbog izveštaja o velikoj vojnoj vežbi Rusije u stanju povećane budnosti. Šef kabineta japanskog premijera Jošihide Suga rekao je da Japan planira u budućnosti da razvija odnose sa Rusijom jer su oni u nacionalnom interesu.

U Moskvi je održan od 8. do 10. septembra rusko-japanski forum, na kojem je učestvovao i bivši japanski premijer Joširo Mori, koji se sastao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. To su bili prvi razgovori visokih zvaničnika Japana i Rusije od izbijanja krize u Ukrajini krajem februara. Putin je Moriju rekao da će se dijalog sa Japanom nastaviti i da je neophodno da se nastavi, rekao je Suga.

Japan očekuje da će odnosi dve zemlje napredovati, posle pogoršanja koje je nastalo kada se Tokio pridružio zapadnim zemljama u uvođenju sankcija Rusiji zbog konflikta u Ukrajini. Tokio je objavio listu sa imenima 40 pojedinaca i dve kompanije protiv kojih su uvedene sankcije.

Ministar spoljnih poslova Japana Fumio Kišida rekao je danas da Japan ne veruje da će Rusija odložiti planiranu posetu ove jeseni ruskog predsednika Japanu, kao što je to sugerisao ambasador Rusije u Japanu. Ruski ambasador rekao je u četvrtak da japanske sankcije protiv Rusije zbog ukrajinske krize utiču na Putinov dolazak u Japan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track