Sanikov: Putin osvaja Evropu, a Brisel ćuti!

EU optužena da okreće leđa Ukrajini

Sanikov: Putin osvaja Evropu, a Brisel ćuti!

Planeta -
EU ne reaguje jer želi da i dalje posluje s Rusijom, ali ne shvata da Moskva nastavlja svoju ekspanziju, poručuje diplomata Andrej Sanikov

MINSK - Putin je u ratu protiv Evrope, a EU to ne želi da shvati i okreće leđa Ukrajini, koja sama neće moći da preživi, tvrdi Andrej Sanikov, beloruski bivši šef diplomatije i opozicionar.On kaže da raste broj političkih grupa i intelektualaca unutar zemalja Unije koje su spremne da podrže ruskog predsednika Vladimira Putina.Opravdanje agresije- Evropa ne želi da bude uznemirena. Ne želi da vidi opasnosti ovog rata jer žele da posluju s Rusijom kao i obično. Rat je smetnja. Leševi ukrajinskih patriota su smetnja. Evropa ne shvata da ovo nije rat protiv Ukrajine, već rat protiv Evrope i da će Putin, ako ga ne poraze, nastaviti svoju ekspanziju i revizionizam - tvrdi Sanikov.Bivši beloruski diplomata kaže da Evropa sporo prihvata ovu pretnju i još sporije na nju odgovara.- Putin efikasno nastavlja agresiju na EU. On je spreman na žrtve u ime ruskog naroda, dok evropski biznismeni nisu spremni da žrtvuju ni sopstveni profit u ime budućnosti Evrope - tvrdi Sanikov.

Kritikuju ga... Vladimir Putin
Kritikuju ga... Vladimir Putin

Put u pakaoŠef češke diplomatije Lubomir Zaoralek ocenio je juče tokom posete Ukrajini da su sankcije Zapada protiv Rusije efikasne i jake i da treba istrajati u koaliciji koja ima za cilj da spreči rušenje međunarodnog ustrojstva nakon Drugog svetskog rata.- Zemlja koja ima mesto stalnog člana Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija prekršila je pravila igre. To što se desilo u Ukrajini ugrožava red u svetu. Pitanje je da li je Zapad u stanju da stvori koaliciju koja bi bila u stanju da se tome suprotstavi - kazao je Zaoralek u debati sa studentima Univerziteta u Užgorodu, u Ukrajini.Zaoralek je naglasio da pritisak na Rusiju donosi plodove.- Verujem da će se u Rusiji naći ljudi koji će shvatiti da taj put, nastavak dosadašnje ruske politike, vodi u pakao - kazao je Zaoralek.

OkršajiPOGINULO SEDAM VOJNIKASedam ukrajinskih vojnika poginulo je u protekla 24 sata u sukobima na istoku zemlje, uprkos prekidu vatre, saopštila je ukrajinska vojska.To je najveći broj poginulih u jednom danu u više od dve sedmice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja