SANKCIJE U NAJAVI: Rusija blizu odluke da zabrani uvoz mesa iz Crne Gore
Foto: Reuters

Rusi provalili Crnogorce

SANKCIJE U NAJAVI: Rusija blizu odluke da zabrani uvoz mesa iz Crne Gore

Planeta -
U Roselhoznadzoru kažu da su neka crnogorska preduzeća ruske kontrasankcije shvatila kao priliku da dobro zarade, pa izvoze u Rusiju ilegalno, prepakovano meso iz zemalja EU

MOSKVA - Rusija bi mogla da uvede privremene sankcije na uvoz mesa iz Crne Gore zbog sumnje da ta zemlja šalje prepakovano meso iz zemalja Evropske unije, rekao je za RIA Novosti predsednik Veterinarske službe Sergej Dankvert.

Roselhoznadzor je tek 13. oktobra počeo da uvozi crnogorsko meso. Dozvolu su dobile tri kompanije. Međutim, nadležna veterinarska komisija posumnjala je tokom inspekcije da je reč o prepakovanom mesu iz druge zemlje EU, pa nije dozvolila prodaju gotovih mesnih proizvoda i šest kompanija je dobilo privremeno ograničenje izvoza u Rusiju.

Situacija sa crnogorskim mesom slična je kao s moldavskim, piše RIA Novosti. Roselhoznadzor je odlučio da od 27. oktobra zabrani uvoz moldavskog mesa i mesnih prerađevina u Rusiju zato što smatra da Moldavija šalje prepakovano meso zemalja EU. Na udaru tog embarga našla su se i neka preduzeća iz Belorusije, preko kojih se moldavsko meso uvozilo u Rusiju.

"Slična je situacija sa Crnom Gorom", kaže Dankvert. "Ona nije smela da šalje meso u Rusiju, pa ga je slala u Belorusiju. Zato smo obustavili uvoz gotovih mesnih proizvoda iz Crne Gore - dozvolili smo ulaz samo polutki. To je zato što sumnjamo da su u Belorusiju poslali holandsku svinjetinu. Ako postoje takvi prekršaji, uvešćemo nove sankcije", kaže Dankvert.

Kako je objasnio pomoćnik šefa Roselhoznadzora Aleksej Aleksjenko, u poslednjih deset dana, otkad je počelo da stiže meso iz Crne Gore, ruska veterinarska služba je odmah alarmirala da je verovatno reč o mesu iz neke zemlje EU koje je u Crnoj Gori prepakovano.

"Jasno nam je da su neke crnogorske kompanije shvatile embargo kao mogućnost da dobro zarade tako što će nas snabdevati nelegalnim produktima. Zato bismo u bliskoj mogućnosti mogli da uvedemo embargo Crnoj Gori, što će zavisiti od odgovora crnogorske veterinarske službe", kaže on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track