SARAJEVO NA NOGAMA: 13 fakulteta i akademija u štrajku!
Foto: Printscreen Yt

Ključ u bravi

SARAJEVO NA NOGAMA: 13 fakulteta i akademija u štrajku!

Planeta -
Uiverzitetski sindikat traži da se reši problem neredovnih plata, ograničenja za primanje novog nastavnog kadra i nedovoljnog ulaganja u naučni rad

SARAJEVO - Na 13 fakulteta i akademija Univerziteta u Sarajevu (UNSA) danas je počeo štrajk na koji je pozvao univerzitetski sindikat, želeći da prisili vlast na rešavanje materijalnog statusa visokoškolskih ustanova i potpisivanje novog kolektivnog ugovora.

Tokom štrajka neće biti nastave, niti će studenti moći da polažu ispite, a od 25 fakulteta i akademija UNSA članovi sindikata su njih 15.

Prirodno-matematički fakultet i Akademija scenskih umetnosti nisu prekinule rad, ocenivši da se u ovom trenutku štrajkom ne mogu da reše nagomilani problemi. Štrajk nije podržao ni Senat UNSA, prenosi Hina.

Predsednik sindikata UNSA Berko Zečević poručio je da sindikat želi da se, napokon, reši problem neredovne isplate plata, ograničenja za primanje novog nastavnog kadra i nedovoljnog ulaganja u naučni rad. Među ključnim pitanjima je i potpisivanje novog kolektivnog ugovora, ali za sada nema naznaka kako bi se to rešilo, s obzirom da nema nikakvih pregovora s vlastima.

U skladu sa ustavnim poretkom BiH, visoko obrazovanje deli sudbinu drugih brojnih delatnosti, tako da se Univerzitet u Sarajevu tretira kao ustanova kantonalnog nivoa za koju Federacija BiH i država nemaju nikakva ovlašćenja.

Trajanje štrajka nije precizirano, a Zečević najavljuje da će odluka o tome biti doneta na osnovu dnevnih analiza stanja i učinka koji se postigne obustavom nastavnog procesa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track