SASTANAK U MINSKU: Donjeck i Lugansk traže autonomiju, ali da budu deo Ukrajine!
Foto: AP

Kontakt grupa za reševanje krize

SASTANAK U MINSKU: Donjeck i Lugansk traže autonomiju, ali da budu deo Ukrajine!

Planeta -
Njihovi zahtevi su i prekid vojne operacije ukrajinskih snaga radi održavanja slobodnih izbora i priznanje statusa ruskom jeziku

MINSK - U glavnom gradu Belorusije počele su danas konsultacije Kontakt-grupe za rešavanje krize na jugoistoku Ukrajine, javio je Itar-Ta s. Ruska državna agencija iz Donjecka je prenela da su povodom konsultacija predstavnici samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR, LNR) izneli pregovaračku poziciju, zalažući se za ravnopravnost u pregovorima, koja je "jedini prihvatljiv način za rešenje konflikta i obnovu mira".

Između ostalog, DNR i LNR traže priznanje posebnog statusa njihovih teritorija, od Kijeva da prizna njihovu autonomiju, ali da ostanu deo Ukrajine.

Njihovi zahtevi su i prekid vojne operacije ukrajinskih snaga radi održavanja slobodnih izbora i priznanje statusa ruskom jeziku. Takođe, insistiraju na naročitom statusu za njihove oružane formacije i pravu imenovanja tužilaca i sudija. Istovremeno, kako ističu, potrebno je sprovesti bezuslovnu amnestiju učesnika ustanka i svih političkih zatvorenika, navodi Itar-Tass.

DNR i LNR traže i poseban sistem spoljnoekonomske aktivnosti uz uvažavanje jačanja integracije s Rusijom i Carinskom unijom. U slučaju ispunjenja tih zahteva, DNR i LNR garantuju da će "uložiti maksimum napora radi podrške miru, očuvanju jedinstvenog ekonomskog, kulturnog i političkog prostora Ukrajine i čitavog prostora rusko-ukrajinske civilizacije".

Vicepremijer DNR Andrej Purgin saopštio je da je u Minsk doneo predloge usmerene na brže okončanje sukoba i smanjenje broja žrtava. Kontakt-grupu predstavljaju bivši ukrajinski predsednika Leonid Kučma, ambasador Rusije u Ukrajini Mihail Zurabov i predstavnica predsedavajućeg OEBS-a za Ukrajinu Hajdi Taljavini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja