SB UKRAJINE: Ulazak ruskog humanitarnog konvoja je direktna invazija
Foto: Reuters

Osuda

SB UKRAJINE: Ulazak ruskog humanitarnog konvoja je direktna invazija

Planeta -
Radi se o vojnim vozilima pod pokrićem Crvenog krsta, tvrdi Valentin Nalivajčenko; MIP Ukrajine osudio ulazak humanitarnog konvoja, ali obećao mu bezbedan prolaz

MOSKVA/KIJEV - Šef Službe bezbednosti Ukrajine Valentin Nalivajčenko izjavio je da je ulazak ruskog humanitarnog konvoja u Ukrajinu bez prethodnog odobrenja Kijeva direktna invazija.

"Kažemo da je to direktna invazija. Radi se o vojnim vozilima pod ciničnim pokrićem Crvenog krsta", rekao je Valentin Nalivajčenko,

Međutim, Ministarstvo inostranih poslova Ukrajine, iako je nazvalo odluku Rusije da pošalje konvoj s humanitarnom pomoći preko ukrajinske granice "flagrantnim kršenjem svakog principa međunarodnog prava", saopštilo je da će "u cilju sprečavanja provokacija omogućiti sve neophodne uslove za bezbedan prolazak konvoja".

Ukupno 70 kamiona iz ruskog konvoja sa humanitarnom pomoći prešlo je zasad rusko-ukrajinsku granicu i voze prema Lugansku, javlja Rojters, pozivajući se na očevica, dok izvor iz ukrajinske vlade tvrdi da je to učinjeno bez dozvole.

Među 70 kamiona je i 20 koji su prešli granicu ranije danas. Oni su pre toga bili na ničijoj zemlji između ruskog i ukrajinskog graničnog prelaza, ali sada su ušli u Ukrajinu, navodi Rojters.

Ukrajinski carinski zvaničnici potvrdili su da ruskom konvoju nije data dozvola, javlja Pola Siler, dopisnica Raše tudej.

U međuvremenu, Interfaks Ukrajina je objavila da je izvor iz ukrajinske vlade rekao da su ruski kamioni sa humanitarnom pomoći prešli ukrajinsko-rusku granicu bez dozvole Kijeva i bez prethodno dogovorene pratnje Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

"Konvoj je krenuo sam od sebe, bez pristanka ukrajinske strane i bez pratnje Crvenog krsta", rekao je neimenovani zvaničnik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja