UZBUNA U HRVATSKOJ: SDP promenio Zakon o izboru predsednika, HDZ napustio Sabor!
Foto: Printscreen Yt

Preteći presedan

UZBUNA U HRVATSKOJ: SDP promenio Zakon o izboru predsednika, HDZ napustio Sabor!

Planeta -
I manjinske stranke protiv promena izbornog zakona. Milorad Pupovac: Ne razumem zašto je neophodno da se dva ili tri meseca uoči izbora krši važno načelo koje je garant stabilnosti?

ZAGREB - Hrvatski sabor je prihvatio izmene Zakona o izboru predsednika Republike uprkos protivljenju HDZ-a, SDSS-a i većine poslanika nacionalnih manjina.

Hadezeovci su u trenutku glasanja napustili salu u znak protesta zbog promene izbornog zakona dva meseca uoči predsedničkih izbora, piše Jutarnji.hr.

Gordan Jandroković (HDZ) je ocenio je da je ova odluka saborske većine licemerna, nekorektna prema građanima i opoziciji, da je odraz dvostrukih standarda i da predstavlja korak unazad u demokratizaciji političkog života u Hrvatskoj.

Slično misli i Milorad Pupovac (SDSS), koji je rekao da ne razume "zašto je nužno dva ili tri meseca uoči izbora kršiti važno načelo, koje je pretpostavka jamstva stabilnosti i predvidivosti izbornog sistema". Pupovac smatra da su nedovoljni argumenti da će promene zakona omogućiti medijima da prenesu, a građanima da dobiju jasnu i potpunu informaciju o predsedničkim kandidatima.

Milorad Pupovac: Izborni zakon se ne menja uoči izbora (Foto: Fonet)
Milorad Pupovac: Izborni zakon se ne menja uoči izbora (Foto: Fonet)

"Ako tu postoji još neki razlog, kojim se zadire u pitanje ostvarivanja biračkog prava, to je dodatan razlog da budemo oprezni", kazao je on i dodao da ga posebno zabrinjava to što među poslaničkim klubovima, pa ni među klubovima vladajuće većine, nisu obavljene konsultacije o tom zakonu, koji je inače predložio SDP.

"Parlament koji se ne pridržava svoje tradicije zapravo radi protiv sebe, a tradicija ovog parlamenta da se u izbornoj godini ne menjaju pravila izbora je bitna kao što su institucije bitne", kaže predsednik Kluba nacionalnih manjina Furio Radin. On je rekao da je većina manjinskih poslanika protiv promene Zakona o izboru predsednika zemlje, ali se požalio da je nekim članovima Kluba nacionalnih manjina sugerisano kako da glasaju uprkos tome što nije bilo nikakvih konsultacija..

"Nema konsultacija s klubovima, ali ima s određenim članovima, kojima se govori kako da glasaju", kazao je Radin.

Pupovac i Radin takođe su podsetili da se predsednik Sabora zauzeo da se poštuje pravilo o nemenjanju izbornih zakona u izbornoj godini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track