Sedam lakše povređenih tokom protesta u Stokholmu

Digli glas protiv predizbornog skupa neonacističke političke stranke

Sedam lakše povređenih tokom protesta u Stokholmu

Planeta -
U ovom sukobu lakše su povređena četiri policajca i tri civila

STOKHOLM - Švedska policija se u Stokholmu na kratko sukobila sa desetak hiljada demonstranata, koji su protestovali protiv predizbornog skupa neonacističke političke stranke, oko dve nedelje pred parlamentarne izbore u Švedskoj.

U ovom sukobu lakše su povređena četiri policajca i tri civila, saopštio je portparol policije Lars Bistrom, a prenosi AP.

U nastojanju da se demonstranti održe na odstojanju od malobrojnih pripadnika Partije Šveđana, koji su organizovali povorku obalama u centru Stokholma, korišćeni su i konjička policija i policijski psi.

Prema saopštenju portparola Bistroma, demonstranti su na policiju bacali razne predmete i elemente zaštitne ograde.

Dvojica su uhapšena - jedan "zbog priprema da nanese ozbiljnu telesnu povredu", a drugi jer se popeo na krov Opere, ispred koje su neonaciosti imali dozvolu da se okupe.

Još petnaest demonstranata je privedeno jer nisu poštovali zabranu nošenja maske na licu tokom protesta.

Partija Šveđana, koja se do 2009. zvala Nacionalni socijalistički front, se zalaže da samo osobe sa zapadnim genetskim i kulturnim nasleđem mogu da bude građani Švedske. U jednom manjem gradu centralne Švedske ova stranka je 2010. osvojila prvo i zasad jedino mesto u gradskom savetu.

Pre nedelju dana, u Malmeu je u sukobu s konjičkom policijom povređeno troje demonstranata, koji su takođe protestovai protiv Partije Šveđana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track