ŠEFICA TAJNE SLUŽBE SAD: Priznajem, kriva sam za upad naoružanog čoveka u Belu kuću
Foto: AP

Saslušanje

ŠEFICA TAJNE SLUŽBE SAD: Priznajem, kriva sam za upad naoružanog čoveka u Belu kuću

Planeta -
Taj incident je najnovija crna mrlja za elitnu američku agenciju koja je zadužena za zaštitu američkog predsednika, a koja je poslednjih godina pretrpela niz skandala

VAŠINGTON - Direktorka Tajne službe SAD-a Džulija Pirson izjavila je danas neprihvatljivo da se u Beloj kući pojavi muškarac s nožem i obećala da se to neće više ponoviti.

Američki kongresmeni iskritikovali su Pirsonovu zbog propusta u bezbednosti, zbog kojih je jedan muškarac uspeo da preskoči ogradu i vilajući nožem uleti kroz ulazna vrata i prodre duboko u unutrašnjojst Bele kuće.

Omar Gonzales je preskočio ogradu Bele kuće i vitlajući nožem uleteo kroz ulazna vrata (Foto: AP)
Omar Gonzales je preskočio ogradu Bele kuće i vitlajući nožem uleteo kroz ulazna vrata (Foto: AP)

"Preuzimam punu odgovornost. Ono što se dogodilo je neprihvatljivo i to se nikada neće više ponoviti", rekal je Pirsonova u svedočenju pred Komitetom Predstavničkog doma američkog Kongresa o incidentu koji se dogodio 19. septembra, prenela je agencija Rojters.

Pirsonova je obećala da će revidirati bezbednosne procedure oko Bele kuće i dodala da je i sekretar za unutrašnju bezbednost Džej Džonson zatražio istragu o incidentu.

"Jasno je da naš plan bezbednosti nije sproveden na adekvatan način," primetala je ona.

Bela kuća (Foto: Reuters)
Bela kuća (Foto: Reuters)

Taj incident je najnovija "crna mrlja" za elitnu američku agenciju koja je zadužena za zaštitu američkog predsednika, a koja je pretrpela niz skandala, uključujući pucanje na Belu kuću 2011, skandal sa prostitucijom u koji su bili umešani njeni agenti u Kolumbiji 2012. i pijančenje cele noći u martu ove godine, kada su tri agenta poslata kući sa predsedničkog putovanja u Amsterdam.

Kongresmeni iz obe partije naveli su da je najnoviji incident ozbiljno narušio ugled agencije i "sliku nepovredivosti" koja je pomagala u zaštiti američkog predsednika Baraka Obame.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track