SERGEJ LAVROV: Neće biti vojne intervencija Rusije u Ukrajini
Foto: Reuters

SERGEJ LAVROV: Neće biti vojne intervencija Rusije u Ukrajini

Planeta -
Moramo da sednemo i razgovaramo, ali ne da insistiramo na nerealnim zahtevima da se pobunjenici odreknu oružja i ostavimo da budu ubijeni, na šta Porošenkov plan cilja, kaže šef ruske diplomatije

MOSKVA - Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov potvrdio je danas da neće biti vojne intervencija Rusije u Ukrajini, ali da se ukrajinska vojska mora povući s položaja s kojih može da gađa civilne ciljeve, i založio se za hitno primirje na ukrajinskom istoku.

"Računam veoma na pregovore zakazane za danas, pre svega fokusirajući se na sporazum o hitnom i bezuslovnom primirju (u Ukrajini)", rekao je Lavrov povodom sastanka trilateralne Kontakt-grupe u Minsku kojoj će prisustvovati predstavnici Ukrajine, OEBS-a, Rusije i, verovatno, proruskih snaga sa ukrajinskog istoka.

Lavrov je potvrdio da, što se tiče Rusije vojne intervencije u Ukrajini, nje neće biti i da je Moskva "isključivo za mirno rešavanje te najteže krize, te tragedije", prenela je agencija AFP.

Novoazovsk, Foto Reuters
Novoazovsk, Foto Reuters

"Moramo da sednemo i razgovaramo, ali ne da insistiramo na nerealnim zahtevima da se 'pobunjenici' odreknu oružja i ostavimo da budu ubijeni. To je sve na šta cilja mirovni plan Petra Aleksejeviča Porošenka", rekao je Lavrov u susret sa studentima na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose.

Ukoliko novih sankcija Evropske unije (EU) ili Sjedinjenih Američkih Država (SAD) bude, Lavrov je naveo da će to primorati Rusiju da zaštiti svoju privredu, građane i preduzeća".

"U slučaju novih sankcija zbog ukrajinske krize, mi ćemo, pre svega, poći od naših sopstvenih interesa - zaštite naše ekonomije, zaštite naše socijalne sfere, zaštite našeg biznisa i u isto vreme izvući zaključke iz akcija naših partnera", rekao je Lavrov, dodaje agencija Rojters.

Govoreći o isključenju Rusije iz Grupe osam zbog aneksije Krima, Lavrov je naveo da je taj "forum izgubio mnogo na svom značaju od formiranja šire G20".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track