SERGEJ NARIŠKIN: SAD i EU treba uzajamno da uvedu sankcije
Foto: Reuters

Stav

SERGEJ NARIŠKIN: SAD i EU treba uzajamno da uvedu sankcije

Planeta -
Primirje je prekršila vojska Ukrajine, koju Vašington podržava, pa bi EU trebalo da uvedu sankcije SAD zbog podrške režimu u Kijevu, kaže predsednik Dume

MOSKVA - Sjedinjene Američke Države i Evropska unija trebalo bi da uvedu sankcije jedni drugima, zbog podržavanja režima u Kijevu, koji je prekršio primirje pucajući na posmatrače OEBS, poručio je sinoć predsednik Donjeg doma ruskog parlamenta Sergej Nariškin.

"Primirje je uglavnom održavano, ali su pre dva dana snaege ukrajinske vlade pucale na kolonu posmatrača OEBS, što znači da je vladina vojska prekršila primirje. U tom slučaju, kad je reč o sankcijama, Evropska unija bi trebalo da ih uvede Sjedinjenim Američkim Državama, zbog podrške režimu u Kijevi, ali i obrnuto", rekao je Nariškin na sastanku sa specijalnim predstavnikom Francuske za odnose s Rusijom Žan-Pjerom Ševnemonom.

Posmatrači OEBS prijavili su da su se našli na liniji vatre, Foto Fonet/AP
Posmatrači OEBS prijavili su da su se našli na liniji vatre, Foto Fonet/AP

OEBS je, početkom sedmice, objavio izveštaj u kojem se navodi da su se posmatračci te organizacije našli na liniji vatre 14. septembra, prenele su RIA Novosti.

"Evropska unija mogla bi da odugra veću ulogu u smirivanju ukrajinske krize, ali njeni šefovi moraju da imaju na umu da vode nezavisne i suverene države i da ne treba da se povode za našim zajedničkim prekomorskim partnerom", rekao je Nariškin.

"To bi značilo da svako, mislim na međunarodnu zajednicu i naročito Evropljane, treba da ucine sve da podrže i održe krhki mir i dijalog između dve strane u ukrajinskom sukobu. Ali, šta je Brisel uradio po tom pitanju? Brisel nije znao ništa bolje od toga da proglasi novu rundu sankcija protiv Rusije. Jasno je pod čijim je to pritiskom ujčinjeno", istakao je predsednik ruske državne Dume.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track