SEVERNA KOREJA: Lansiraćemo nuklearnu raketu na Belu kuću i Pentagon
Foto: Reuters

Nova pretnja

SEVERNA KOREJA: Lansiraćemo nuklearnu raketu na Belu kuću i Pentagon

Planeta -
Visoki oficir Korejske narodne armije zapretio Americi nuklearnim napadom ako ugrozi opstanak njegove nacije

PJONGJANG - Visoki severnokorejski vojni zvaničnik zapretio je nuklearnim napadom na Belu kuću i Pentagon nakon što je optuzio Vašington da diže vojne tenzije na Korejskom poluostrvu.

Pretnju je uputio direktor vojnog Generalnog političkog biroa Hvang Pjong-So u govoru na velikom vojnom skupu koji je juče upriličen u Pjongjangu povodom obeležavanja primirja u Korejskom ratu (1950-53).

Hvang, koji ima čin vicemaršala u Korejskoj narodnoj armiji, izjavio je da su nedavno održane vojne vežbe Južne Koreje i SAD, u kojima je učestvovao i američki nosač aviona na nuklearni pogon, podigle tenzije.

"Ako američki imperijalisti prete našem suverenitetu i opstanku... naša vojska će lansirati nuklearne rakete na Belu kuću i Pentagon - izvore svog zla", rekao je Hvang u govoru koji je danas emitovan na severnokorejskoj državnoj televiziji.

Predsednik Kim Džong-Un prisustvovao je poslednjoj probi, Foto Reuters
Predsednik Kim Džong-Un prisustvovao je poslednjoj probi, Foto Reuters

Ovo nije prvi put da ratoborna severnokorejska retorika sadrži pretnje nuklearniim napadima na SAD i američke baze u Tihom okeanu, navodi AFP. Ali većina stručnjaka smatra da je ta zemlja još daleko od sticanja kapaciteta za proizvodnju interkontinetalne balističke rakete odgovarajućeg dometa.

Severna Koreja je izvršila tri nuklearne probe, ali veruje se da nije ovladala tehnikama koje su neophodne za opremanje rakete nuklearnom bojevom glavom. Ona poseduje rakete kratkog i srednjeg dometa koje mogu da dopru do Južne Koreje i Japana, a proteklih nedelja je sprovela niz probnih ispaljivanja raketa u Japansko (Istočno) more.

Poslednja od tih proba izvršena je u subotu i njome je rukovodio severnokorejski lider Kim Džong-Un. Tokom nje je similiran napad raketom kratkog dometa na Južnu Koreju u kojoj se nalazi 28.500 američkih vojnika.

Savet bezbednosti UN 17. jula je zvanično osudio Pjongjang zbog nedavnih proba, navodeći da su time prekršene rezolucije UN kojima je Severnoj Koreji zabranjeno da koristi balističku raketnu tehnologiju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track