SIKORSKI SE PERE: Nikad nisam rekao da je Putin predlagao podelu Ukrajine!
Foto: Reuters

Izvrnuli mu reči

SIKORSKI SE PERE: Nikad nisam rekao da je Putin predlagao podelu Ukrajine!

Planeta -
Intervju za američki magazin nije bio autorizovan i neke moje izjave su pogrešno protumačene, tvrdi predsednik skupštine Poljske

VARŠAVA - Predsednik parlamenta Poljske Radoslav Sikorski, inače donedavni ministar spoljnih poslova, izjavio je danas da je da su njegove reči iz intervjua jednom američkom magazinu pogrešno protumačene i da nije rekao da je predsednik Rusije Vladimir Putin predlagao podelu Ukrajine, javlja Itar-Tass.

U intervjuu za magazin Ju-Es politiko (US Politico) Sikorski je citiran da je rekao kako je ruski predsednik Vladimir Putin 2008. godine tadašnjem premijeru Poljske Donaldu Tusku predložio podelu Ukrajine, preneo je Itar-Tass.

"Razgovor sa Politikom nije bio autorizovan. Neke od mojih reči su pogrešno protumačene", napisao je Sikorski na Tviteru. Zapravo, objavio je čitav niz postova u kojima tvrdi da nije rekao to što mu se stavlja u usta.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov odbacio je kao "besmislicu" članak objavljen u američkom magazinu.

"Prvo, ne poznajem dobro delatnost tog izdanja. U celini je ta informacija slična besmislici", rekao je za ruski portal Gazeta.ru Peskov.

U članku objavljenom 19. oktobra, Sikorski je citiran kako kaže da je predsednik Rusije nazvao Ukrajinu veštačkom državom, da je rekao da je grad Lavov na zapadu Ukrajine zapravo poljski grad i da je predložio da ga Rusi i Poljaci zajednički podele. Sikorski je rekao da Tusk srećom nije odgovorio na to pitanje jer je znao da ga snimaju.

Itar-Tass podseća da ovakva izjava nije prva i da su se u septembru u štampi pojavile izjave pripisane odlazećem predsedniku Evropske komisije Žozeu Manuelu Barozu iz njegovog telefonskog razgovora s Putinom, u kom je ruski predsednik, navodno, rekao da bi Rusija u slučaju potrebe mogla da zauzme Kijev za dve nedelje. Iz Kremlja je tada saopšteno da su te reči bile istrgnute iz konteksta i da su imale potpuno drugačiji smisao.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track