SKOPLJE: Listerija odnela i petu žrtvu, a još ni traga ni glasa od izvora zaraze
Foto: Printscreen Yt

Smrtonosna bakterija

SKOPLJE: Listerija odnela i petu žrtvu, a još ni traga ni glasa od izvora zaraze

Planeta -
Iako se u istragu uključilo više državnih institucija, ali jedino do čega je istraga došla jeste podatak da je svih pet žrtava konzumiralo hranu iz Makedonije

SKOPLJE - Dvadeset dana od pojave smrtonosne bakterije listerije, državne institucije u Makedoniji nisu u stanju da utvrde uzrok zbog koga je od ove zarazne bolesti danas preminula i peta žrva.

Kočanski mediji saopštili su da je smrtonosna bakterija odneli i petu žrtvu u Makedoniji, drugu u ovom gradu.

Odlaganje objavljivanja izvora ove bakterije i smrt još jedne osobe su, kako je javio Kanal 8, kod uspaničila je stanovnike Kočana. Iz Centra za javno zdravlje u Kočanima poručuju da osim dvoje preminulih nema novih obolelih.

Uprkos brojnim analizama zdravstvene vlasti i dalje nisu u stanju da identifikuju proizvod preko koga su se preminuli inficirali, jedino je poznato da su svi oni konzumirali hranu iz Makedonije.

Dvadeset dana posle pojavljivanja smrtonosne bakterije, uprkos opsežnoj istrazi koju vodi Agencija za hranu i veterinu rezultata nema. Od 750 obrađenih uzoraka hrane 23 su bila pozitivna na listeriju ali u količinama koje nisu opasne i po genotipu ne odgovara bakteriji uzorkovanoj kod obolelih i preminuluh.

Listerija se u organizam unosi preko nekih vrsta hrane, Foto Printscreen yt
Listerija se u organizam unosi preko nekih vrsta hrane, Foto Printscreen yt

Pre sedam dana se istrazi priključilo Javno tužilaštvo pošto je ministar za zdravstvo Nikola Todorov podneo krivičnu prijavu protiv nepoznatog počinioca. Kako je za Plusinfo rečeno iz Tužilaštva tražena su i dopunska dokumenta iz zdravstva vezana za celu aferu.

Listerija je bakterijsko oboljenje. Uzročnik se u organizam unosi preko hrane kao što su meso, mesnate prerađevine, nepasterizovano mleko i mlečni proizvodi, nedovoljno oprano povrće i voće ili dimljena riba. Samo u poslednjih mesec dana je prijavljeno sedam lica obolelih od listerije.

Do sada je od listerije u Makedoniji preminulo pet osoba.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track