ŠKOTI REKLI NE: Ostaju u Velikoj Britaniji, škotski premijer priznao poraz
Foto: AP Photo

Rezultati referenduma

ŠKOTI REKLI NE: Ostaju u Velikoj Britaniji, škotski premijer priznao poraz

Planeta -
Ipak za kraljicu: na osnovu rezultata glasanja objavljenih u 31 od 32 regiona, 55,42 odsto građana Škotske glasalo je za ostanak u Kraljevstvu, dok je 44,58 odsto želelo da Škotska prekine 300-godišnji savez sa Britanijom
1 / 5 Foto: AP Photo

EDINBURG - Građani Škotske glasali su protiv otcepljenja od Velike Britanije, pokazju današanji zvanični rezultat, koji imaju marginu greške od skoro 10 odsto.

Na osnovu rezultata glasanja objavljenih u 31 od 32 regiona, 55, 42 odsto građana Škotske glasalo je za ostanak u okviru Velike Britanije, dok je 44,58 odsto građana želelo da Škotska prekine 300-godišnji savez sa Britanijom, preneo je AFP.

Pokunjen:  Premijer Salmond priznaje poraz
Pokunjen: Premijer Salmond priznaje poraz

Premijer Škotske Aleks Salmond, predvodnik otcepljenja, priznao je poraz nakon što je 31 region objavio rezultate glasanja."Važno je reći da je naš referendum bio dogovoren proces održan uz pristanak, a Škotska je većinom glasova u ovoj fazi odlučila da ne postane nezavisna država", rekao je Salmond svojim pristalicama okupljenim u Edinburgu.

Veselje unionista...
Veselje unionista...

Oko 4,3 miliona Škota sa pravom glasa imalo je juče priliku da zaokruži "da" ili "ne" na listiću na kojem je bilo postavljeno istorijsko pitanje: "Da li Škotska treba da bude nezavisna država?"

Škotsko "ne" poguralo funtu

Britanska funta je jutros porasla na dvogodišnji maksimum prema evru, ostvarivši takođe skok vrednosti prema dolaru. Ovakve brojke usledile su nakon što su preliminarni rezultati pokazali da Škotska ostaje u sastavu Velike Britanije.

U ranom trgovanju u Tokiju, evro je pao na 0,7809 funti sa jučerašnjih 0,7882 funte i na najniži nivo od jula 2012. godine, jer su trgovci pozdravili rezultate koji su ukazali na poraz tabora za nezavisnost Škotske, prenosi agencija Frans pres. Funta je porasla na 1,6522 dolara, najviši nivo od početka septembra prošle godine, dok je prema jenu porasla na šestogodišnji maksimum od 180,16 jena.

U protekloj sedmici, funta se suočila sa rasprodajom, nakon što su ankete javnog mnjenja pokazale da je većina Škota za napuštanje 307-godišnjeg saveza sa Velikom Britanijom. "Dok očekujemo popodne i konačne rezultate škotskog referenduma, funta implicira da će pobediti tabor koji se zalaže za ostanak Škotske u sastavu Velike Britanije", navodi se u saopštenju Nacionalne banke Australije.

http://www.youtube.com/watch?v=7gPKdXHGcLw

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja