SLUČAJ MOGREN: Predsednik Austrije pisao Filipu Vujanoviću
Foto: Dragana Udovicic

Bečki Standard

SLUČAJ MOGREN: Predsednik Austrije pisao Filipu Vujanoviću

Planeta -
Hajnc Fišer je, u pismu svog crnogorskog kolegu zamolio da se zloži za fer i pravno rešenje

BEČ - Austrijski predsednik Hajnc Fišer (Heinz Fischer) uključio se u slučaj oko nedavnog izbacivanja osoblja i gostiju iz budvanskog hotela "Mogren", u kojem se nalazi i počasni konzulat Austrije u Crnoj Gori, tvrdi bečki dnevnik "Standard".

On je, u pismu svog crnogorskog kolegu Filipa Vujanovića, zamolio da se zloži za fer i pravno rešenje.

List podseća da su nakon desetogodišnjeg pravnog spora proteklog četvrtka specijalne jedinice Minsitarstva unutrašnjih poslova Crne Gore ispraznile hotel u Budvi. Hotel je od 1993. bio zakupljen od preduzeća "Merkur sistem", a ugovor o zakupu istekao je 2013. Merkur je, tvrdi list, pokušao 2003. da kupi hotel, ali posao se nikada nije obavio, jer vlasnik, u većinskom državnom vlasništvu "Budvanska rivijera", nije otvorio potreban račun, a Merkur, koji je za kupovinu hotela hteo da uzme kredit kod "Hipo banke" nikada nije platio.

"Standard" podseća da je vlasnik kompanije Merkur počasni konzul Austrije u Crnoj Gori Milan Mrvaljević.Crnogorske vlasti su, kako prenosi list, posle izbacivanja iz hotela, ostavile otvorena jedna vrata pozadi hotela kako bi počasni konzul, koji u Mogrenu ima svoju kancelariju, formalno mogao da nastaviti rad.Svi drugi, a tako i zaposleni hotela, od kojih je jedan broj bio i privremeno uhapšen jer se suprostavio izbacivanju i oko 80 gostiju morali su da napuste hotel.Prethodno je list objavio da je u znak protesta zbog upada u hotel "Mogren" Ministarstvo inostranih poslova Austrije pozvalo ambasadorku Crne Gore u Beču Slavicu Milačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track