ŠOJGU: Zbog gomilanja stranih trupa uz granicu, Rusiji je prioritet jačanje snaga u pravcu Krima
Foto: Fonet/AP

Promena prioriteta

ŠOJGU: Zbog gomilanja stranih trupa uz granicu, Rusiji je prioritet jačanje snaga u pravcu Krima

Planeta -
Promene su povezane sa sa širenjem teritorije posle stupanja Krima u sastav Rusije, a i situacija u se zaoštrila Ukrajini i sve je više strane vojske u neposrednoj blizini naše granice, kaže ministar odbrane Rusije

MOSKVA - Zaoštravanje situacije u Ukrajini i pojačano strano vojno prisustvo u blizini ruske granice, modifikovali su aktivnost komande Južnog vojnog okruga a jedan od prioriteta za komandu je postalo raspoređivanje "kompletne i samodovoljne vojne grupacije u krimskom pravcu", izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

"Umnogome to je povezano sa širenjem teritorije Okruga posle stupanja Krima u sastav Rusije. Pored toga, veoma se zaoštrila situacija u Ukrajini i povećano je strano vojno prisustvo u neposrednoj blizini naše granice. Takvo stanje stvari unelo je određene korekcije u svakodnevne aktivnosti komande Okruga", rekao je Šojgu.

Prema njegovim rečima, vojno-politička situacija u jugozapadnom strateškom pravcu od početka godine znatno se izmenila, preneo je Itar-Tass.

Šojgu je rekao na sednici u Ministarstvu odbrane da će biti razmotreno kako se u Južnom vojnom okrugu sprovodi plan aktivnosti do 2020. godine, uz uzimanje u obzir onih koje se sprovode radi osiguranja bezbednosti Rusije na teritoriji Krimskog federalnog okruga.

Interfaks podseća da je u julu ove godine već bilo vesti o postepenom jačanju vojnog prisustva Rusije na Krimu, kada je planirano povećanje brojnosti obalskih i mornaričkih jedinica Crnomorske flote Rusije. Krajem proleća izvedene su obimne vežbe Južnog i Zapadnog vojnog okruga, nedaleko od rusko-ukrajinske granica, kada je Šojgu njihovo održavanje direktno povezao sa krizom na istoku Ukrajine, podseća ta ruska agencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track